Redactie
Redactie Dessertrecepten 18 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

Chocolademousse met drie verschillende lagen

Deze chocolademousse is weer eens anders dan andere. Hij wordt namelijk gemaakt met sojamelk, drie soorten chocolade en verschillende likeurtjes. Van de blog Weltevreten.nl

Bereiding pure chocolade
Breng een pan met een laag je water aan de kook en laat rustig pruttelen. Doe in een metalen kom de suiker, dooiers en 20 gram sojamelk. Zet de kom op de pan en klop met een garde rustig tot het mengsel een temperatuur van 85 °C heeft bereikt. Haal de kom van de pan af en klop stevig door tot het eimengsel een mayonaisedikte heeft. Zet apart.

Doe in een kleine pan de rest van de sojamelk (50 g) en de likeur en verwarm op een matig vuur. Laat niet koken, het moet net warm genoeg zijn om de chocolade erin te laten smelten. Doe de chocoladestukjes erbij en spatel het door tot een egale massa. Doe dit bij het eimengsel en spatel het rustig door. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom lobbig en spatel (vouwtechniek) het voorzichtig door het chocolademengsel tot een egale massa. Stort over in een glazen kom of direct in dessertglaasjes en laat in de koelkast opstijven.

Bereiding melk- en witte chocolade
De bereidingswijze van het eimengsel is gelijk aan dat van de pure chocolademousse. Laat 1 gelatineblaadje 5 minuten weken in koud water en knijp dan goed uit. Verwarm op laag vuur 10 gram sojamelk en de likeur. Voeg de gelatine toe en roer goed door. Doe de stukjes chocolade erbij en spatel tot een gladde massa. Voeg toe aan het eimengsel, spatel het goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Vouw de lobbig geklopte slagroom erdoor en stort in een glazen kom en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Tip: stort na het bereiden de drie mousses in laagjes in een dessertglas. Laat opstijven en serveer met een toef slagroom en chocoladekrullen.

Variatietip: Gebruik voor het smelten van de pure chocolade sterke espressokoffie, voor een mousse met koffiesmaak.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.