Luchtige chocolademousse maken in 7 stappen: zo makkelijk kan het zijn
Chocolademousse maken zoals je ‘m wilt: diep chocolade-achtig, zacht en luchtig, met een flinke snuf zeezout en kruimelige speculoos bovenop. Je maakt ‘m zonder rauw ei, dus deze versie is ook geschikt voor zwangere vrouwen. De basis is simpel en betrouwbaar: warme melk die de chocolade smelt, daarna luchtig geklopte slagroom erdoor. Geen ingewikkelde technieken. De koelkast doet het meeste werk en jij krijgt een toetje dat altijd scoort.
Dit is een mousse die écht naar chocolade smaakt. Gebruik chocolade van ongeveer 55% cacao voor een volle, maar niet te bittere smaak. Laat de melk even met de fijngehakte chocolade staan zodat alles rustig kan smelten.
Blend tot een glanzende ganache en spatel die voorzichtig door stijfgeklopte slagroom. Zo blijft de mousse licht. Minstens zes uur koelen is nodig voor de juiste structuur. Langer mag. Je kunt dit dessert dus prima een dag eerder maken.
De afwerking is bewust eenvoudig. Een snuf grof zeezout tilt de chocoladesmaak op. De speculooskruim zorgt voor crunch en een lekkere extra smaak.
Serveer in kleine glazen, dat oogt netjes en houdt de porties in toom. Haal de mousse vlak voor het serveren uit de koelkast zodat hij net niet meer ijskoud is. Dan proef je de chocolade beter.
Over is er zelden iets, maar restjes blijven nog een dag goed in de koelkast.
Chocolademousse maken in 7 stappen
- Snijd de chocolade zo fijn mogelijk en doe in een hoge maatbeker of kom waarin je kunt staafmixen. Hoe fijner de stukjes, hoe gelijkmatiger ze smelten.
- Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Giet op de chocolade en laat 2 à 3 minuten staan zonder te roeren.
- Klop intussen de slagroom stijf, maar niet korrelig. Stop zodra je stevige pieken ziet.
- Blend de melk en chocolade met een staafmixer tot een volledig gladde, glanzende massa. Werk met de mixer net onder het oppervlak om luchtbellen te beperken.
- Spatel het chocolademengsel in drie keer door de slagroom. Werk rustig, van onder naar boven, zodat de mousse luchtig blijft. Voeg een kleine snuf grof zeezout toe en proef.
- Verdeel de mousse over vier glazen. Strijk de bovenkant eventueel glad. Laat minstens 6 uur opstijven in de koelkast, liever nog een nacht.
- Verkruimel vlak voor het serveren speculooskoekjes over de mousse. Voeg desgewenst nog een paar korrels zeezout toe voor contrast. Geniet meteen. Chocolademousse maken was nog nooit zo simpel.
Onze populairste recepten van deze maand:
- Deze vegetarische Indiase pompoencurry schrééuwt herfst
- Snel op tafel na een drukke dag: de makkelijkste Pasta alla Vodka ooit
- Al-tijd goed: makkelijke preischotel met een krokant korstje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FDSC05436.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FDSC05400.jpg)