Redactie
Redactie Recepten 1 mrt 2017
Leestijd: 1 minuut

Chocoladecrème potjes van Rutger

Op zijn bakblog RutgerBakt.nl deelt Rutger van den Broek zijn favoriete bakrecepten. Wij mogen elke maand een heerlijk recept van hem delen. Dit keer: geweldige chocolade potjes!

“Deze zijdezachte chocoladecrème kom je ook vaak tegen in recepten voor chocolade potjes of chocolate pots. Hoe je ze ook noemt, één ding blijft hetzelfde: ze zijn onwijs lekker! Je maakt een warme custard waarin stukjes chocolade worden gesmolten. Als dat opstijft ontstaat er een zijdezachte crème die heel lekker eet.

Als variatie kan je een smaakje toevoegen aan de crème, bijvoorbeeld sinaasappelrasp, vanille-extract of een scheutje van je favoriete likeur. Zelf vind ik het heel lekker om de chocoladecrème te serveren met verse frambozen.”

Het recept

Doe de gehakte chocolade in een kom en zet deze nog even opzij. Giet de melk en de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Doe ondertussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door.

Schenk het kokende roommengsel al roerend op de eidooiermassa en klop het goed door elkaar. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op middelhoog vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.

Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep over de spatel; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 graden zijn, laat het mengsel vooral niet koken.

Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in de kom met de gehakte chocolade. Roer alles goed door tot de chocolade helemaal opgelost is. Verdeel het mengsel over potjes of glaasjes en laat de chocoladecrème opstijven in de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.