Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten Bijgewerkt: 27 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

Kruidige Chana masala: een stevige curry met een pittige bite

Trek in comfortfood met een flinke dosis pit? Dan zit je met een fijne curry altijd goed. En als er iemand is die weet hoe je die perfect op tafel zet, is het wel kookboekenauteur Machteld Smid. Haar boek Curry’s – de heerlijkste comfort food recepten staat bomvol gerechten die je direct wilt maken. Zoals deze chana masala: een stevige curry op basis van kikkererwten, boordevol smaak en ideaal voor een doordeweekse avond of een luie zondag.

Chana masala is een klassieker uit de Indiase keuken en is van nature vegetarisch. De combinatie van kikkererwten, tomaat, ui, knoflook en specerijen als komijn, kurkuma en garam masala zorgt voor een rijke, kruidige smaak die lang blijft hangen.

Deze vegetarische curry wordt al helemaal lekker met wat zelfgemaakt naanbrood erbij. Overigens vind je in Curry’s nog veel meer heerlijke curry recepten, zoals een spicy bloemkoolcurry met kikkererwten. Probeer ze allemaal!

Wat is het verschil tussen masala en garam masala?

Waarom chana masala zo’n fijn curryrecept is

Het geheim van een goede chana masala zit ‘m in de balans van smaken: lichtzurig, kruidig, hartig en een tikkeltje pittig. Dat maakt deze curry niet alleen heel smaakvol, maar ook verrassend veelzijdig. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wil, makkelijk een dag van tevoren bereiden én het is ideaal om restjes de volgende dag mee op te warmen (want: nóg lekkerder).

Deze chana masala komt dus uit het boek Curry’s van Machteld Smid en is een aanrader voor iedereen die graag met curry recepten experimenteert. Of je nu al jaren fan bent van de Indiase keuken of nog maar net je eerste currypasta uit een potje hebt gehaald: met dit recept scoor je sowieso punten aan tafel.

Chana masala curry eenpansgerecht
Curry’s – de heerlijkste comfort food-recepten

Recept: chana masala curry

  1. Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Doe ze daarna in een grote pan met 400 milliliter water en een beetje zout. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en zet opzij. Laat het water bij de kikkererwten in de pan.
  2. Doe uien, knoflook, gember en chilipepers in een blender en pureer ze grof. Doe de olie in een hoge (braad)pan en bak het uienmengsel op zacht vuur aan. Blijf roeren.
  3. Voeg na circa 5 minuten, als het uienmengsel glazig is, koriander, komijn, chili, kurkuma en garam masala toe. Bak even mee en doe er wat kookwater van de kikkererwten bij om te voorkomen dat het mengsel aanbakt.
  4. Voeg de tomatenblokjes toe en nog wat water. Druk de tomatenblokjes zo veel mogelijk plat met de bolle kant van een pollepel. Doe er dan de kikkererwten bij samen met het kookwater, breng aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Voeg tot slot het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Garneer met de korianderblaadjes.
  6. Serveer met het naanbrood.
Curry's kookboek
Culinair karakter

Curry’s – de heerlijkste comfort food recepten – van Machteld Smid (Karakter Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 6,99 euro. 

Meer curry-recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.