Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 okt 2021

Catalaanse bullinada (vissoep met mayonaise) uit MED van Claudia Roden

Claudia Rodin is de grande dame van de culinaire wereld en de Ottolenghi avant la lettre. Ze is een inspiratiebron voor moderne koks als Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson en Jamie Oliver en haar lange lijst van cultuur-historische kookboeken biedt een rijkdom aan verhalen en recepten. Haar nieuwe kookboek Med is nu uit, Culy mag alvast een recept voor Catalaanse bullinada met je delen.

In Med deelt Claudia toegankelijke recepten en prachtige verhalen, met de smaken van de Middellandse Zee als uitgangspunt. Zoals deze Catalaanse bullinada: een soort vissoep met mayonaise. God-de-lijk.

Culy ontmoet de legendarische Claudia Roden: dit is waarom je haar moet kennen

Claudia: “De Catalaanse bullinada lijkt op de bourride van de Franse Rivièra en de gazpachuelo van Malaga, een vissoep waar knoflookmayonaise doorheen wordt geroerd. De soep is zeer mooi van kleur en heeft een delicate, bijna mysterieuze smaak.

Soms wordt de soep gemaakt van alleen kleine baby-inktvis of een mengsel van garnalen en schaal- en schelpdieren. Ik maak het met alleen witvis als ik mensen over de vloer heb die geen schaal- en schelpdieren mogen eten. Gebruik heek, zeeduivel of stukjes kabeljauw.

Bijna de hele soep kan van tevoren worden gemaakt en hoeft alleen vlak voor het eten in een paar minuten te worden afgemaakt.”

Bullinada soep
Bron: MED

Catalaanse bullinada

Bak de ui 5 minuten al roerend in een grote pan in de olie tot deze zacht begint te worden. Voeg de gesnipperde knoflook toe en bak die 2 minuten mee tot deze net begint te kleuren.

Roer de saffraan erdoorheen en giet de visbouillon en de wijn erbij. Doe dan de aardappels in de pan en voeg het venkelzaad en de sinaasappelschil toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat 20-25 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn.

Haal 10 minuten voor het aan tafel gaan de sinaasappelschil uit de soep en doe daarna de vis in de pan. Laat 4-10 minuten afgedekt koken, afhankelijk van de vissoort en de dikte van de vis, tot de vis gaar aanvoelt als je erin prikt met de punt van een scherp mes. Verdeel de filets in kleine stukjes.

Klop de mayonaise met het citroensap, de geperste knoflook en een snuf chilipeper in een bakje door elkaar.

Schep vlak voor het eten één of twee soeplepels van de hete bouillon door de mayonaise en klop dit er goed doorheen. Giet dit langzaam en al roerend bij de hete soep. Warm nog even goed door, maar zorg ervoor dat het niet meer gaat koken omdat de mayonaise dan zal schiften. Serveer bestrooid met de peterselie en laat de chilipeper rondgaan voor iedereen die de soep pittiger wil hebben.

MED - Claudia Roden

Med van Claudia Roden (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 32,- euro

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Catalaanse bullinada (vissoep met mayonaise) uit MED van Claudia Roden
Sluiten