Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 8 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zo maak je zelf een butter board (de hit van TikTok)

We hadden het er al eerder over: het butter board (of boterplank, zo je wil) de nieuwste borreltrend op TikTok. Het komt vast niet als een verrassing dat wij als échte boterfans onze eigen versie hebben gemaakt. Dit butter board met gekonfijte knoflook, gerookt zout en chili flakes zet je aankomend weekend nog op tafel! Of sla ‘m alvast op voor de feestdagen.

Deconstructed kruidenboter

Een butter board is in feite niet meer of minder dan boter met smaakmakers op een (houten) plank. Die smaakmakers komen simpelweg boven op de boter te liggen, je hoeft de twee niet eens te mengen. Deconstructed kruidenboter dus!

Het leuke aan het butter board is dat je er eindeloos mee kan variëren. Geen gerookt zout in huis? Ook een andere favoriete zoutmix werkt prima. Ben je niet zo’n knoflookfan? Halveer dan het aantal knoflooktenen (of laat ze helemaal weg).

Zelf extra ingrediënten toevoegen kan ook: een butter board is immers de ideale bestemming voor restjes uit je voorraadkast. Zoals: furikake, verse en gedroogde kruiden, maar ook gedroogd fruit. Staat die crispy chili olie bijvoorbeeld al iets te lang in je keukenkastje? Ook dat is erg lekker op zo’n board, ja echt!

Butter board
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Butter board met gekonfijte knoflook, gerookt zout en chili flakes

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Pel de knoflooktenen en voeg toe aan een ovenschaal samen met de olijfolie, rozemarijn, peper en zout. Gaar de knoflook langzaam in de oven voor twee uur. Als de gekonfijte knoflook klaar is, voelen de knoflooktenen zacht aan en zijn ze lichtbruin van kleur.

Om vieze geurtjes te voorkomen raden wij aan om de boter niet direct op een houten plank te smeren. Knip daarom een stuk keukenpapier uit en leg op de plank. Smeer de boter robuust uit op het keukenpapier.

Nu is het alleen een kwestie van de rest van de ingrediënten op de boter leggen en klaar is je butter board! Simpeler kan bijna niet dus.

Lekker met een baguette en een borreltje!

Butter board
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.