Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 8 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: buikspek uit de oven met cranberrysaus en krieltjes

Buikspek uit de oven klinkt intimiderender dan het is. De truc is om het vlees eerst een paar uur op lage temperatuur te garen en dan nog even kort en heet. Juist ja: dat zijn de stappen voor die begeerlijke malse binnenkant met dat knapperige korstje. En serveer je daar nou cranberrysaus en krieltjes bij, dan heb je het perfecte hoofdgerecht voor kerst.

Voor dit buikspek kun je het beste even de slager lief aankijken, de kans is groot dat die het kruislings insnijden ervan voor je wil doen. Ook bij Crisp kun je buikspek in mooie stukken scoren, handig!

Buikspek uit de oven met cranberrysaus en krieltjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Buikspek uit de oven met cranberrysaus en krieltjes

Voor het buikspek

Gebruik keukenpapier om het vlees volledig droog te deppen. Verwarm de oven voor tot 150 graden. Bedek een bakplaat met opstaande rand met aluminiumfolie.

Roer olijfolie met zout, peper en peper in een kommetje en roer goed. Dep het vlees nogmaals zo droog mogelijk en snijd het spek langs beide kanten kruislings in. Wrijf het dan in met het oliemengsel. Leg het buikspek met het vel naar boven op de bakplaat.

Rooster het vlees gedurende 2 uur in de warme oven.

Snijd de krieltjes ondertussen in volgens de hasselbackmethode, doe ze in een ovenschaal die nog bij in je oven past en roer met een beetje olijfolie, zout en peper.

Draai de temperatuur nu naar 230 en zet de krieltjes ook in de oven. Bak alles nog eens 20 minuten zodat het buikspek een knapperig korstje kan krijgen. De krieltjes zijn als het goed is ook gaar (test dit even met een mesje), maar zo niet dan kun je ze nog 5 minuten langer geven.

Maak tijdens het roosteren de saus

Doe de cranberry’s met de rest van de ingrediënten in een pan met dikke bodem. Zet het vuur middelhoog en breng het geheel aan de kook.

Roer zo nu en dan en proef wanneer de cranberry’s voor een groot deel stuk zijn gebarsten. Voeg eventueel wat extra suiker of sinaasappelsap toe. Wordt de saus te dik, maar vind je de smaak goed? Voeg dan een scheutje water toe en zet het vuur lager.

Haal de sinaasappel en het kaneelstokje uit de cranberrysaus.

Haal het buikspek uit de oven, schep het eventueel in een mooie serveer schaal en lepel de cranberry saus eromheen. Serveer het buikspek uit de oven met de krieltjes.

Buikspek uit de oven met cranberrysaus en krieltjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.