Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: faux gras – een supertof vega(n) voorgerecht!

Bij Culy zijn we dol op paté en foie gras, maar wat blijkt? We zijn er minstens zo dol op als er een vega(n) versie van wordt gemaakt. Moet je ‘t wel goed doen natuurlijk, maar zonder onszelf op de borst te willen kloppen: met dit recept maak je dat dus helemaal waar. Serveer het als vega(n) voorgerecht, als amuse of bij de kerstbrunch en kijk wie het doorheeft.

Wat we ook mooi vinden aan deze faux gras: het is een betaalbaar recept, stukken goedkoper zelfs dan een stukje paté of foie, wat peperduur is. We hebben hier overigens gekozen voor kant-en-klare gekookte kastanjes, nog goedkoper wordt het als je de kastanjes vervangt door gekookte linzen (uit blik).

Inspiratie voor dit recept deden we op bij Bosh, die al eens eerder een fijn exemplaar van faux gras uitdokterde. In onze versie gaan kastanjes (vinden we lekkerder dan linzen), een snuf five spice, sojasaus en miso. Die zijn er voor de umami en de diepte. Let op: de faux gras moet zeker twee uur opstijven in de koelkast.

Vegan voorgerecht faux gras
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Faux gras: vegan voorgerecht

Verhit de olijfolie of boter in een koekenpan en laat de sjalot 5 minuten zachtjes bakken tot ‘ie zacht is. Voeg de knoflook en champignons toe en laat nog een paar minuten meebakken, tot de champignons beginnen te bruinen. Verkruimel de kastanjes tussen je vingers en laat ze een paar minuten mee warmen in de pan.

Breng alles op smaak met de five spice, de eetlepel tijm, wat peper en een snufje zout. Blus de pan af met de cognac en laat de alcohol even uitkoken.

Doe de inhoud van de pan in een keukenmachine en voeg ook de walnoten, bietjes, sojasaus en miso toe. Draai het mengsel helemaal glad, proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in het schaaltje.

Verhit een sauspannetje op medium vuur en smelt de (vegan) boter. Giet de gesmolten boter op de terrine en verdeel er wat takjes tijm en wat zoutvlokken overheen. Zet de faux gras minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Wil je de faux gras gaan serveren, haal ‘m dan 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Snijd ‘m in plakjes. Serveer met getoaste brioche (let op: brioche is niet vegan) of zuurdesem en wat uienchutney.

Vegan voorgerecht faux gras
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.