Van boerenkost naar comfort food: de lekkerste bruinebonensoep ooit!
Niets haalt je zo snel terug naar vroeger als Hollandse bruinebonensoep. Plakjes rookworst en geplukte blaadjes selderij zakken langzaam in de donkerbruine massa waar damp vanaf komt. Niet het mooiste gerecht om te zien, maar troostvoer in zijn puurste vorm.
Op de redactie hebben we een zwak voor simpele gerechten waarvan je zeker weet dat ze altijd werken. En deze bruinebonensoep hoort zeker thuis in die categorie. Want elke herfst en winter halen we ‘m weer tevoorschijn.
Zoals veel Hollandse gerechten, is ook bruinebonensoep alles behalve sexy. De soep oogt boers, en niet verleidelijk zoals het comfortfood dat je ziet op social media. Dat terwijl bruinebonensoep een van de meest troostrijke gerechten is in de Hollandse keuken. Tijd om het imago eens flink op te poetsen.
Te veel sleutelen aan het recept doen we niet hoor, want zoals oma de soep maakte, was hij al bijna perfect. We voegen een aantal subtiele verbeteringen toe. We zijn tenslotte Culy, we kunnen het niet laten.
Daarvoor kijken we naar de Surinaamse keuken en hun bekende BBR (bruine bonen met rijst). Een madame-jeanette peper meekoken geeft aroma, maar maakt de bruinebonensoep niet pittig. In de oud-Hollandse versie gaan geen specerijen, maar dat doen wij wel: een paar pimentkorrels, laurier en nootmuskaat geven de soep warmte, zonder te overheersen.
De lekkerste recepten met boerenkool: hét superfood van Hollandse bodem
Het beste recept voor bruinebonensoep
- Begin één dag eerder: doe de bruine bonen en water in een grote pan en zorg dat de bonen onder staan. Laat dit minimaal 10 uur staan. Spoel de bonen daarna af en kook ze in schoon water in 1 uur beetgaar.
- Bak de spekjes in een soeppan knapperig in hun eigen vet. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken.
- Fruit de ui in het vet van de spekjes en voeg zodra de ui zacht is de knoflook en madame-jeanette toe. Bak dit nog 1 minuut mee en zorg dat je de peper heel houdt.
- Voeg 30 gram tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
- Doe de groenten, aardappelblokjes en specerijen in de pan. Schep het geheel goed om en laat het 5 minuten meebakken.
- Voeg de bruine bonen en uitgebakken spekjes toe en giet vervolgens 1 liter bouillon in de pan. Breng de bruinebonensoep aan de kook en pruttel ongeveer 1 uur op laag vuur.
- Schep een deel van de soep uit de pan, ongeveer een derde (zorg ervoor dat de madame-jeanette hier niet bij zit). Pureer dat tot een glad mengsel en giet daarna terug in de soep. Voeg ook 1 tot 2 eetlepels zoete ketjap en roer alles nog eens goed door.
- Voeg de plakjes rookworst toe en verwarm kort mee, ongeveer 2 minuten.
- Schep de bruinebonensoep in kommen en maak af met wat gesneden selderij.
Hollands met bijzondere twist:
- Culy’s Ogechi eet ‘m liever dan de traditionele versie: Parmezaanstamppot met paddenstoelen en boerenkool
- Waarom ook niet: Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FBruine-bonensoep-maken.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FBruine-bonensoep.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FBruine-bonensoep-recept.jpg)