Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: makkelijk bloemkoolsausje met knoflook en Parmezaanse kaas

Bloemkool met saus is altijd een goed idee. Dit bloemkoolsausje is gelukkig supermakkelijk om te maken. Bijna nostalgisch lekker met gekookte aardappel en een stukje vlees.

Een goed bloemkoolsausje maak je zelf. Niet uit pakjes en zakjes, maar met echte ingrediënten. Dat zijn er niet veel, met boter, bloem en melk zit je al goed. Om de saus lekkerder te maken brengen we ‘m op smaak met knoflook, Parmezaanse kaas en nootmuskaat. Je kunt ook een andere kaas gebruiken, bijvoorbeeld oude kaas, want dat is ook hartstikke lekker.

Culy’s sauscollege: alles over mayonaise (+ zo maak je het zelf!)

Dit bloemkoolsausje serveren we natuurlijk met bloemkool. Geroosterd, gekookt of gebakken, alles kan. Onder andere lekker met gekookte en gepofte aardappels, en een stukje vlees of gehaktballen of een vegetarische kaasschnitzel.

Bloemkool uit de oven: 9 x de lekkerste recepten

Bloemkoolsausje basis recept
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Bloemkoolsausje maken: zo doe je dat

  1. Zet een steelpannetje op het vuur. Voeg de boter toe en laat smelten.
  2. Doe de knoflook in de pan en bak 5 minuten op zacht vuur. Roer soms, zodat de knoflook niet aanbrandt.
  3. Doe de bloem in de pan en bak 1 minuut mee, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  4. Voeg 1/4 van de melk in een dunne straal toe aan de pan terwijl je constant roert. Voeg opnieuw 1/4 van de melk toe, zodra de roux dik is. Ga door tot alle melk op is.
  5. Haal het bloemkoolsausje van het vuur en voeg de geraspte kaas, nootmuskaat en peper toe. Roer goed, zodat de kaas volledig is gesmolten. Proef vervolgens de saus en voeg indien nodig zout toe. Je kunt ook extra peper en nootmuskaat toevoegen, en eventueel een theelepeltje mosterd.
  6. Bestrooi het bloemkoolsausje met een snuf nootmuskaat ter decoratie en serveer met gekookte of geroosterde bloemkool, aardappels en een stukje (vega) vlees.
Bloemkoolsausje basis recept
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer makkelijke en handige sauzen om op te slaan:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.