Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 29 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Eggs Rothko’: gebakken eitje ín een stuk toast met chiliboter

Serveer je gebakken eitje eens anders en stop ‘m ín een stuk toast. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Deze ‘Eggs Rothko’ met chiliboter leveren het bewijs.

Dit broodje ei is vernoemd naar kunstenaar Mark Rothko, een vertegenwoordiger van het abstract expressionisme. Erg op zijn kunstwerken lijkend vinden we dit stukje toast niet, maar restaurant Egg in Brooklyn vernoemde het gerecht naar Rothko omdat zijn nichtje bevriend was met de eigenaar. Die wist dan weer te vertellen dat Rothko zijn eitje het liefst at ín een stuk toast, bedekt met gesmolten kaas. En zo komen we dus aan ‘Eggs Rothko’, lieve mensen.

Kipster-ei

Chefkok Arjan Dijkman leerde ons dit makkelijke brunchgerechtje maken tijdens een kookworkshop met Lidl. Hij liet ons zien wat je allemaal kunt doen met het Kipster-ei: het duurzaamste ei ter wereld, dat klimaatneutraal wordt gelegd. De kippen worden gevoerd met reststromen van het land en van de bakkerij. Zo krijgen ze ondermeer de wafels van Lidl te eten.

Ook mooi: zowel het vlees van gepensioneerde legkippen als van de haantjes wordt ook weer gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld Kipster rookworst en gehaktballetjes. Zo is het verhaal helemaal rond. Alle producten van Kipster zijn exclusief verkrijgbaar bij Lidl.

Eggs Rothko
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je ‘Eggs Rothko’

Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd de peper ragfijn. Voeg de gesneden peper en het paprikapoeder toe aan de boter. Breng op smaak met versgemalen zout en peper.

Neem het Batard meergranenbrood en snijd 1 plak van ca. 2,5 centimeter. Maak een gat in het midden van het brood van ca. 5 tot 6 cm. Doe dit met een glas of kopje.

Smeer het brood aan beide kanten in met de boter.

Pak een grote pan en verwarm deze op middelhoog vuur. Bak de ene zijde van het brood aan in ca. 3 minuten. Draai het brood om en breek een ei in het gat van het brood. Bak vervolgens ook ca. 3 minuten.

Neem de cheddar en bedek het brood ermee. Bak nog 3 minuten met de deksel op de pan. Dit zorgt ervoor dat de kaas mooi smelt. Let er wel op dat het vuur niet te hoog staat.

Presenteer op een groot bord en garneer met kleine ringetjes bieslook.