Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 8 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Babi pangang uit Chin. Ind. Rest. kookboek

Hoe je het ook draait of keert: Chinees-Indische specialiteiten zitten verankerd in de Nederlandse eetcultuur. Rouwig hoeven we daar overigens niet om te zijn, want wie is er niet verzot op dik gevulde dumplings, fluffy bapao’s en noedels met pikante peperolie? Juist. Dit soort iconische gerechten zijn nu gebundeld in Chin. Ind. Rest. kookboek, zo’n boek dat onmiskenbaar een plekje op je wishlist verdient. Met dit recept voor babi pangang mogen we je vast warm maken.

De kracht van dit gerecht zit in een goede babi pangangsaus. De auteurs lichten toe: ”Een goede babi-pangangsaus maakt een enorm verschil. Wij maken hem daarom met een hoop verse ingrediënten. Daarnaast wordt hij gefruit in boter en krijgt de saus een flinke kick van de rawit.

Hierdoor krijg je een erg romige, pikante en fris-fruitige saus die perfect gepaard gaat met vettige en krokante procureur. Omdat het een goede smaakmaker is, kun je hem ook wokken met kip of
naast een loempia serveren. Doordat er flink wat zuren en azijn worden toegevoegd, kun je prima een extra voorraad saus maken om in te vriezen of in de koelkast te bewaren.”

Zo maak je de beste Indonesische rendang (daging rendang)

Babi pangang
Bron:

Babi pangang

Voor de babi pangangsaus:

Doe de bleekselderij, rawits, knoflook, ui, citroen, sinaasappel, ananas en gember in een blender en draai tot een grof mengsel met kruimels ter grootte van rijstkorrels. Smelt de boter in een pan en fruit het mengsel 5 minuten. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Doe de tomatenpuree, azijn, suiker en het zout erbij en breng weer aan de kook.

Draai het vuur uit en roer de maizena-slurry erdoor tot er een dik gebonden saus ontstaat. Laat afkoelen en verdeel de saus over gesteriliseerde potten. Bewaar tot 2 weken in de koelkast of vries in bakjes in.

Voor de babi pangang

Masseer het vlees in met het zout en 15 milliliter sojasaus en laat minimaal 24 uur marineren. Breng in een grote pan 400 milliliter water met de rest van de sojasaus en de ui aan de kook. Doe het vlees erin en kook 10 minuten. Draai het vuur omlaag en laat het vlees nog 5 minuten zachtjes koken. Draai dan het vuur uit en laat het vlees nog 15 minuten in het vocht liggen. Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken op een bakrooster. Dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Laat volledig afkoelen en zet het onafgedekt minimaal 4 uur in de koelkast.

Breng een pan gezouten water aan de kook. Blancheer de wortel, prei en taugé 1 minuut in het kokende water. Giet de groente af en laat 5 minuten uitlekken in een vergiet.

Doe de uitgelekte groentemix in een kom en breng op smaak met het zout, de witte peper, sesamolie en het bouillonpoeder.

Haal het vlees minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Verhit de olie in een wok of (frituur)pan tot 190 °C. Frituur de stukken babi pangang in porties in circa 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier. Zorg dat je extra keukenpapier hebt om het overtollige vet aan de bovenkant weg te deppen.

Verwarm tijdens het frituren de babi pangangsaus in een steelpannetje op laag vuur en laat zachtjes pruttelen.

Leg de groentemix in het midden van een serveerbord. Leg de gefrituurde babi pangang horizontaal op een snijplank en snijd repen van 1 centimeter dik. Schep de babi pangang op de groentemix en schep de saus er royaal over. Wil je wat meer kleur in je gerecht? Schep er dan eens een keer wat fruitsalade over.

Cover Chin. Ind. Rest. Kookboek

> Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen (Nijgh & Van Ditmar) is nú (online) te koop voor €38,99. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.