Redactie
Redactie Diner 19 sep 2014
Leestijd: 1 minuut

Ajo blanco (koude soep uit Andalusië) van Matt Preston

Matt Preston, bekend van de Australische MasterChef, heeft een nieuw kookboek uitgebracht: Fast, fresh & unbelievably delicious. En wij mogen een heerlijk recept uit dit boek met jullie delen: ajo blanco, een koude soep van amandelen en knoflook uit Andalusië. Een soort witte gazpacho, eigenlijk!

Ajo blanco recept

Trek het brood in grote stukken en week ze in wat ijswater. Pureer de amandelen en knoflook in de keukenmachine tot een vrij gladde pasta. Voeg circa 100 ml ijswater toe tot de pasta inzakt als je de blender langzaam laat draaien.

Knijp zoveel mogelijk water uit het brood. Meng het brood op de pulseerstand door de amandelpasta. Meng langzaam en geleidelijk de olijfolie erdoor. Voeg 2 eetlepels azijn toe. Voeg nu ijswater aan de soep toe tot hij zo dik als vloeibare slagroom is.

Breng op smaak met wat zout en voeg eventueel een beetje extra azijn toe, tot je hem proeft zonder dat hij overheerst; de smaak van de knoflook en amandelen moet overheersen.

Zeef de soep en laat de soep ten minste een paar uur koelen in de koelkast. Zo kunnen de verschillende smaken zich ontwikkelen en samenvloeien. Leg de druiven en meloen ook in de koelkast.

Serveren

Schep met een meloenboor balletjes ter grootte van een druif uit de meloen. Schep flink wat peper en een beetje zout door de meloenballetjes. Leg enkele halve druiven en meloenballetjes in het midden van elke soepkom. Schenk de ajo blanco erover.

Breng een paar druppeltjes olijfolie en nog wat stukjes druif op de soep aan en serveer met een goed glas sherry bij, bijvoorbeeld een fino of manzanilla.

Matt Preston’s nieuwe boek Fast, fresh & unbelievably delicious is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.