Emmo de Bie
Emmo de Bie Culinair nieuws 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt: het nieuwe restaurant én wijnwinkel van Chateau Amsterdam

In 2017 vroegen vrienden Remy Harrewijn en Tom Veugen zich af of het mogelijk was om wijn te maken in Amsterdam. Eigenlijk was het idee eerder bedoeld als een hobby, maar hun project kreeg al snel aandacht van investeerders en wijnmakers. Zo werd urban winery Chateau Amsterdam geboren. In vijf jaar tijd groeide dat uit zijn jasje, daarom openen de wijnmakers nu op een nieuwe locatie 3000 m2 aan wijnmakerij, wijnbar, wijnwinkel én Restaurant Chateau Amsterdam. Culy ging het ontdekken.

Nieuw: Restaurant Chateau Amsterdam

De locatie van het nieuwe restaurant is Amsterdam Noord ten voeten uit. Het is gevestigd in een oud vleesverwerkingsbedrijf – en dat is te zien. Betonnen vloeren, grote lampen, metalen buizen en grote open ruimtes, alles is industrieel en strak. De kleurrijke groen/gele bar in het midden van de ruimte, waar de wijnen uit de tap komen, biedt het nodige kleurrijke contrast.

Eén ding is duidelijk – dit is niet alleen een restaurant, maar ook een werkplaats. Een wijnwerkplaats, om precies te zijn.

Bar Chateau Amsterdam
Bron: Chateau Amsterdam

Wijn uit heel Europa

Direct naast het restaurant, gescheiden door hoge glazen deuren, bevindt zich dan ook de productieruimte. Oprichter Tom legt ons uit dat hier de meeste wijnen van Chateau Amsterdam worden geproduceerd. De druiven komen allemaal uit Europa, afkomstig uit onder andere Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Door het grote aanbod aan verschillende druivensoorten is Chateau Amsterdam niet gebonden aan traditionele blends of specifieke regionale druiven. Zo maken ze vooral wat zij vinden dat lekker is, of wat toevallig erg lekker blijkt te zijn!

Vaten Chateau Amsterdam
Bron: Chateau Amsterdam

Vaders, zonen, kleinzonen

“Bij Chateau hebben wij drie verschillende soorten wijnen,” vertelt Tom, “de vaders, zonen en kleinzonen”. De vaders worden gemaakt met de beste Europese druiven met traditionele methodes en smaken. De zonen breken met deze tradities met een meer moderne smaak en maakproces. Denk hierbij aan oranje wijn, blends uit verschillende landen en onconventionele technieken. De kleinzonen zijn de meest toegankelijke wijnen die met de partners van Chateau Amsterdam worden geproduceerd.

Wijnen Chateau Amsterdam
Bron: Chateau Amsterdam

Restaurant Chateau Amsterdam

Vanuit het restaurant kan je de open keuken in kijken. Hier worden onder leiding van chef Joey Baal (o.a. van Toscanini) Italiaanse gerechten geserveerd met een Zuid-Europese twist. Zo kregen wij papardelle met langzaam gegaarde ragù van runderschenkel met saffraanboter, konijn à la Niçoise en boterzacht gegrild runderhart met citroenbonen en salsa verde.

Baal’s liefde voor Italiaans eten weerklinkt in alle gerechten. De aandacht, zorg en kwaliteit van producten tillen relatief simpele gerechten op de kaart naar een hoger niveau. Zo wordt iets simpels en rustieks als gegrilde radicchio met Stracciatella kaas door de kunde van de keuken ineens een verfijnd gerecht met subtiele smaken.

Wijn-chateau-Amsterdam
Bron: Chateau Amsterdam

Wijn en spijs

Naast het eten staan natuurlijk de wijnen van Chateau Amsterdam centraal. Deze zijn met zorg uitgekozen door restaurantmanager Cyril Konter en sluiten naadloos aan bij het eten. Tijdens het diner kregen wij drie zonen geserveerd en één vader. Net als de omschrijving van Tom zijn de zonen meer speelse excentrieke wijnen in onder andere bijzondere blends. De vader, een ’20 Syrah, was juist een traditionele en smaakvolle klassieker.

Naast wijnen is Konter ook zeer gepassioneerd over cocktails, spannende biertjes en andere bijzondere alcoholische versnapering. Zo kregen wij bij het nagerecht geen dessertwijn, maar een sparkling sake geserveerd…

Bron: Chateau Amsterdam

Fantastisch Italiaans restaurant

Het enthousiasme van Konter en de rest van het barpersoneel maakt Chateau Amsterdam niet alleen een hemelse plek voor wijnliefhebbers, maar voor iedereen die wel van een glaasje houdt. En waar de meeste wijnbars het eten vaak als bijzaak zien, is dat hier absoluut niet het geval. Hiermee is Amsterdam met Chateau Amsterdam niet alleen een goede wijnbar, maar ook een fantastisch Italiaans restaurant rijker!

Het adres van het nieuwe Chateau Amsterdam

Johan van Hasseltweg 51
1021 KN Amsterdam

Ga voor meer informatie en reserveren naar de website van Chateau Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.