Dit sterrenrestaurant serveert het iconische gerecht uit de film ‘Parasite’

De Koreaanse film Parasite heeft veel teweeggebracht. Maar dat die invloed ook merkbaar zou zijn in de culinaire wereld, had waarschijnlijk niemand kunnen voorspellen. In de Oscarwinnende film is het instant ramengerecht ram-don te zien. Diverse restaurants serveren nu een eigen variant op ram-don, waaronder een sterrenrestaurant in New York.

Ram-don uit Parasite

Parasite is de eerste buitenlandse film ooit die de Oscar voor beste film binnensleepte. Regisseur Bong Joon Ho bedacht speciaal voor de film een gerecht dat ram-don heet. Het is geïnspireerd op jjapaguri: een Koreaans gerecht dat bestaat uit twee soorten instant ramen die ontzettend populair zijn in Korea.

Om het gerecht te maken, combineer je Chapagetti (instant spaghetti in een zwartebonensaus) en Neoguri (udon noodles in een pittige bouillon van zeevruchten). In de film geven ze het gerecht nog een eigen draai door er Koreaans Hanwoo rundvlees (een exclusief runderras in Korea) op te serveren. Het is niet moeilijk om te maken, sterker nog: in de film wordt het gerecht in zeven minuten op tafel getoverd.

View this post on Instagram

Koya sa koryan store : " Parasite sir?" #jjapaguri #pagkaingmahirappadinkasiwalangsirloinsteak #parasite #ramdon

A post shared by mig aquino 🍠 (@migen__) on

Ram-don in een Michelin restaurant

Van instant noodles gaan we naar Michelinsterren, want er is nu een toprestaurant in New York die de ram-don uit Parasite op zijn menukaart heeft gezet. Restaurant Cote is een soort Amerikaans steakhouse meets Korean barbecuerestaurant of kort samengevat: een Koreaans steakhouse.

Eigenaar Simon Kim wist gelijk dat hij een versie van ram-don wilde serveren in zijn restaurant. Alleen moest de chef er nog even van worden overtuigd dat hij er een Michelin-waardige versie van kon maken. Wel zijn ze dicht bij het originele gerecht gebleven: ze serveren de daadwerkelijke instant noodles, maar bereiden die in een pastakoker voor de perfecte textuur.

Ze gebruiken zelfs de sauszakjes van de kant-en-klare noodles en voegen daar nog gebakken ui aan toe. Het gerecht wordt afgemaakt Wagyu, dunne reepjes komkommer en de huisgemaakte kimchi van het restaurant. Het gerecht kost 18 dollar en is een enorme hit.

View this post on Instagram

To celebrate Parasite's impressive 6 nominations for the Oscars, we've recreated a dish paying homage to the “Ram-don” dish that the Yeon-Gyo character of the movie so enjoyed. Introducing our "Chappaguri "Ram-Don" (채끝 짜파구리)! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ In the movie, the dish serves deliciousness and symbolism. Showing the clash between high and low classes– incorporating instant noodles, an item enjoyed by the masses, topped with American Wagyu Sirloin served in one bowl. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Our take is made with a combination of Neoguri (classic Korean ramen noted for thick udon like noodles) and Chapagetti (instant ramen version of a Korean Chinese noodle dish), topped with cubes of seared sirloin. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ For Oscar Weekend only, we're offering this dish for $18 starting THURSDAY (2.6) at **10pm** til 1am. Come cheer on Parasite while slurping some delicious noods 🍜.

A post shared by COTE (@cote_nyc) on

Zelf ram-don maken

Ondertussen gaat ook het volledige internet helemaal los op ram-don: alleen al op Instagram zijn honderden huisgemaakte versies van het gerecht uit de film te zien. De bekende Koreaans-Amerikaanse foodblogger Maangchi plaatste er zelfs een recept voor op haar website.

Ook Andrew Rea van Binging with Babish plaatste op zijn beroemde Youtube-kanaal een video waarin hij het gerecht maakt (en dat zonder spoilers!). Daarmee moet het zéker lukken om thuis zelf ram-don te maken. De Koreaanse pakjes instant ramen zijn bijvoorbeeld online te koop bij Amazing Oriental.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Dit sterrenrestaurant serveert het iconische gerecht uit de film ‘Parasite’
Sluiten