Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 11 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe bier van Oedipus is een ode aan sterrenchef Massimo Bottura

Het is één van de meest iconische desserts ter wereld: Oops! I dropped the lemon tart van sterrenchef Massimo Bottura (Osteria Francescana). Je begrijpt dat we meteen geïntrigeerd waren toen we ontdekten dat de Amsterdamse bierbrouwers van Oedipus nu een bier lanceren als ode aan Massimo. Ze stuurden ‘m samen met een brief op naar de chef in Modena (Italië).

Bier voor een driesterrenchef

“Dear Massimo Bottura, we’ve brewed a beer for you. For most chefs, dropping a dish is a disaster. However, you turned an accident into an iconic dessert. Your open-minded approach hugely inspires us, so in return we recreated the flavours of ‘Oops! I Dropped the Lemon Tart’ in a beer” schrijven de Amsterdamse bierbrouwers in hun brief.

Het dessert ontstond per ongeluk toen de souschef bij Osteria Francescana*** een bord met citroentaart liet vallen. Het werd een symbool voor de manier waarop het restaurant aankijkt tegen Italiaanse gastronomie.

Een ode aan Massimo

Die brief is inclusief het biertje in een pakketje op de post naar Massimo gegaan, vertelt Tristan Spits – head of Studio en CEO van Oedipus Brewing – ons. En nu is het natuurlijk vol spanning afwachten of de beroemde Italiaanse chef reageert. Maar waarom deze ode?

Tristan raakte geïnspireerd na een aflevering van de Netflix-serie Chef’s Table. Het was vooral de visie van de chef die hem aansprak en dat hij zich laat inspireren door moderne kunst. “Er wordt weleens gezegd: goede chefs zijn kunstenaars. Dat maakt hij zo concreet. Zijn dessert Oops! I dropped the lemon tart is net een modern schilderij. Het had net zo goed een werk van Willem de Kooning of Jackson Pollock kunnen zijn.”

Die verbinding tussen eten en kunst raakte een snaar. Tristan: “Mijn grootvader had vroeger een tabaksfabriek – toen dat nog kon – en is in de jaren ’60 voor het eerst kunst op de werkvloer gaan regelen. De Peter Stuyvesant-Collectie was de eerste bedrijfscollectie in Nederland.”

Lemon Tart Ale

Massimo werd daarmee één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor het ontstaan van Studio Oedipus: de ontwerpstudio van het bierbedrijf, waar ze experimenteren met smaken, visuals en design. “Het eerste bier dat we gingen maken in de studio, wilde ik wijden aan Massimo”, zegt Tristan.

Dat had nog wel wat voeten in de aarde: met een ontploffende versie tot gevolg. Maar nu is daar eindelijk de Lemon Tart Ale, nummer 32 in de serie van Studio Oedipus (die niet ontploft, hooguit qua smaken, in je mond).

Het is een imperial saison geworden met een blend van barrel aged bieren, custard, spicy biscuit en schil van Italiaanse Sorrento citroen. De brouwers verwachten hiermee een bier te hebben gemaakt dat net zo complex, poëtisch en elegant is als het iconische dessert.

Is er al bericht van Massimo?

Massimo heeft tot nu toe nog niet gereageerd. Wat hoopt Tristan? “Ik zou het heel mooi vinden – voor nu – als we virtueel samen zouden kunnen proeven. En dan hoop ik hem te verleiden om naar de Studio te komen en misschien wel samen een bier te brouwen”. Wij houden je op de hoogte!

De Lemon Tart Ale van Studio Oedipus is te koop bij betere bierspeciaalzaken en biercafés. Ook kun je het proeven in het nieuwe Badhuis Oedipus aan het Javaplein 21 in Amsterdam. 

Meer bier:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.