Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Inspiratie 11 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

In dit restaurant in New York staat elke avond een andere oma in de keuken

In de keuken van restaurant Enoteca Maria in Staten Island, New York vind je geen chef-koks. De keuken wordt namelijk gerund door … oma’s!

Elke avond staat er een andere nonna achter het fornuis. De grootmoeders komen vanuit alle delen van de wereld en brengen zo hun eetcultuur en familierecepten naar het restaurant.

Bij Enoteca Maria staat elke avond een andere oma in de keuken
Bron: Enoteca Maria

Enoteca Maria

Jody (Joe) Scaravella opende dit kleine restaurant in 2007 zonder enige kennis van koken. Als kind van Italiaanse immigranten groeide hij op met de kookkusten van zijn Italiaanse nonna. Als eerbetoon aan haar besloot hij een aantal Italiaanse grootmoeders te vragen hem te helpen in de keuken.

De nonna’s bereiden sindsdien met alle liefde (en bijbehorende Italiaanse passie) hun eigen familierecepten in de kleine keuken.

Elke avond een andere oma in de keuken

Omdat elk land zijn eigen eetcultuur heeft, kwam Joe drie jaar geleden op het idee om elke dag een grootmoeder uit een ander deel van de wereld uit te nodigen om haar familierecepten te bereiden.

Zo eet je bijvoorbeeld op woensdag een familiegerecht uit Sri-Lanka, donderdag Armeense gerechten en luid je het weekend in met traditionele hapjes uit Panama. Als vaste waarde staat er nog elke dag een Italiaanse nonna in de keuken, zodat je altijd kunt kiezen uit Italiaanse gerechten die al generaties lang meegaan.

Kookboek

Het verhaal van Enoteca Maria en haar nonna’s is inmiddels zo’n succes dat er een kookboek is uitgebracht: Nonna’s House: Cooking and Reminiscing with the Italian Grandmothers of Enoteca Maria, waarin de Italiaanse nonna’s hun familierecepten delen.

En daar blijft het niet bij: Joe heeft de rechten van zijn verhaal verkocht aan een filmproducer, dus misschien zien we hem binnenkort in de cinema. Wij willen daar zeker naar gaan kijken!

Ga je naar New York en wil je langs bij Enoteca Maria? Je vindt het restaurant aan 27 Hyatt Street op Staten Island. 

Meer oma’s aan de (culinaire) top: Op dit Youtube-kanaal delen Italiaanse oma’s hun traditionele recepten

BBC

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.