Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 11 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

9 dingen die je nog niet wist over de beroemde croquet van Holtkamp

Wat hebben Yotam Ottolenghi, Eva Jinek en culinair recensent Johannes van Dam met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal dol op de croquet. Maar dat moet dan wel de beroemde croquet van Holtkamp zijn, met een q. En de Rolls Royce onder de kroketten – de kalfscroquet van Holtkamp – is vandaag jarig! Hij mag 50 kaarsjes uitblazen, de ouwe dibbes. Hoog tijd voor een paar feitjes over kroketten.

De kalfscroquet is 50!

De beroemdste croquet van Nederland haal je bij Patisserie Holtkamp aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Grondlegger Cees Holtkamp schreef het recept 50 jaar geleden op en in de tussentijd worden de croquetten nog steeds op dezelfde, ambachtelijke wijze gemaakt. Gedurende de jaren is het recept iets verfijnd, maar de basis is al die jaren hetzelfde gebleven.

Het vlees dat wordt gebruikt voor de bouillon en ragout komt van een gespecialiseerde slagerij uit Amsterdam. Het paneermeel wordt exclusief voor Holtkamp vervaardigd door een paneerbakkerij uit Barneveld. Zij bakken per week 1000 casinobroden en vermalen die tot bros paneermeel.

> Check hier het recept voor garnalenkroketten van Cees Holtkamp

Holtkamp kalfscroquet
Bron: Holtkamp

Wereldberoemd

Dat zijn een paar weetjes waar je leuk mee voor de dag komt op een feestje. Maar we hebben er nog meer. Wist je dat de beroemde croquetten van Holtkamp verkrijgbaar zijn bij restaurants in binnen- én buitenland? Van Hong Kong tot aan de Côte d’Azur.

Nog een paar interessante feitjes over de beroemdste kroket van Nederland – die van Holtkamp:

    1. Cees Holtkamp startte met het ontwikkelen van de kalfscroquet in 1970
    2. Culinair recensent Johannes van Dam was één de adviseurs die aangaf dat deze croquet met een Q geschreven moest worden
    3. De croquet is oorspronkelijk een Franse uitvinding uit 1650 en kwam vanaf 1830 in Nederland terecht als restaurantgerecht
    4. De Holtkamp kalfscroquet kenmerkt zich vooral door het flinterdunne, krokante laagje en de romige vulling van kalfsragout
    5. Koffiehuis de Hoek in Amsterdam was de eerste horecagelegenheid die de Holtkamp kalfscroquet op de kaart zette
    6. Naast de kalfscroquet maakt Holtkamp ook de draadjesvlees croquet, de kreeften croquet, de zalm croquet, de groente croquet en de Black Angus croquet
    7. 9 Oktober is Nationale croquettendag. Dat is de geboortedatum van wijlen Johannes van Dam
    8. De naam croquet is afgeleid van het Franse croquets, wat knabbelen betekent
    9. Oud-premier Balkenende introduceerde de ‘croquetten motie’: elk gemeenteraadslid heeft recht op een croquet als de raadsvergadering tot na 11 uur ’s avonds duurt

Kun je geen genoeg krijgen van de croquetten van Holtkamp? Bekijk dan in onderstaande video hoe ze gemaakt worden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.