Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 5 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

De beroemde zenboeddhistische non van Chef’s Table komt naar Amsterdam!

Jeong Kwan komt naar Amsterdam! Op 26, 27 and 28 juni halen Steinbeisser ​en Vereniging Hendrick de Keyser deze bijzondere culinaire heldin naar Amsterdam. Zij kookt een menu met haar beroemde ‘tempel food’: biologisch én vegan.

Uniek is dat Jeong Kwan voor deze keer een mix maakt tussen ingrediënten van Nederlandse en Zuid-Koreaanse producenten. Maak je dus maar vast op voor een héél bijzonder diner.  

En wat drink je daar dan bij? Theesommelier Linda Rampen zal een bijpassende thee pairing schenken bij de gerechten van Jeong Kwan.

Wie is Jeong Kwan?

Tussen de drukke, hectische restaurantkeukens en gierende ambities in Chef’s Table op Netflix was daar ineens totále rust in de aflevering over Jeong Kwan (seizoen 3). Deze zenboeddhistische non viel meteen op vanwege haar bijzondere benadering van koken en eten.

Nu ja, en ook omdat ze werd opgenomen in de lijst van sterrenchefs waar Chef’s Table om draait, zonder dat ze ook maar over een restaurant of culinaire opleiding beschikt.

De Koreaanse kookt in plaats daarvan voor haar mede-nonnen en monniken in de Baegyangsa temple in Zuid-Korea en voor toevallige passanten. Toch wist ze de harten (en magen) te veroveren van beroemde chefs als René Redzepi en Éric Ripert. Laatstgenoemde (die tevens Boeddhist is) nodigde haar zelfs uit om te koken bij zijn sterrenrestaurant Le Bernardin in New York.

De kookstijl van Kwan

De filosofie van Kwan is dat er een connectie nodig is met fruit, groenten, verse kruiden, bonen, paddenstoelen en granen om tot de beste gerechten te komen – zowel voor je lichaam als voor je smaakpapillen.

Ze is een kei in fermenteren en maakt de lekkerste sojasaus, gochujang (Koreaanse chilipasta) en doenjang (Koreaanse bonenpasta). Sommige van deze (bij)gerechten moeten jarenlang fermenteren. Een beroemde quote van Kwan is dan ook: “Time is cooking, she is the real master.”

Haar gerechten zijn vaak een combinatie van net geplukte ingrediënten en gefermenteerde ingrediënten die jarenlang hebben moeten ontwikkelen.

Experimental Gastronomy

Het diner wordt georganiseerd door Steinbeisser. Het is hun missie om beroemde chefs en kunstenaars samen te brengen voor een unieke ervaring. Dat doen ze over de hele wereld.

Voor de diners wordt samengewerkt met kunstenaars die handgemaakt bestek en servies ontwerpen, speciaal voor de gelegenheid. Eerder haalden de organisatoren ook al sterrenchef André Chiang naar Amsterdam.

Het diner met Jeong Kwan vindt op 26, 27 en 28 juni plaats in het Gemeenlandshuis in Amsterdam. Een tasting menu inclusief thee pairing kost € 200,- euro per persoon. Je kunt tickets reserveren via [email protected]. Kijk hier voor het volledige programma.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.