Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 16 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Tof: met Infarm worden verse kruiden 100% lokaal gekweekt in de supermarkt

Een beetje keukenheld kookt bijna dagelijks met verse kruiden als basilicum, koriander en bieslook. Één nadeel: al die kleine plastic verpakkingen die je daarvoor in huis moet halen. En zelf kruidenplantjes opkweken, is zo eenvoudig nog niet. Het uit Berlijn afkomstige Infarm biedt mogelijk dé oplossing: verse kruiden die 100% lokaal worden gekweekt in de supermarkt.

Nooit meer plastic bakjes

We schreven al eens eerder over levende bladgroenten die je met kluit en al kunt kopen in de supermarkt. Welnu, Infarm maakt hetzelfde mogelijk, maar dan met verse kruiden. Het bedrijf bedacht een slim modulair farmingsysteem, speciaal voor de supermarkt. Daarmee kunnen ter plekke verse basilicum, bladpeterselie, munt en andere kruiden worden gekweekt.

Dat heeft meerdere voordelen. Je koopt de kruiden met wortel en al, waardoor ze langer vers en smaakvol blijven. Ook wordt er gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en gebruiken de kruidenplantjes 95% minder water en 95% minder grond dan hun soortgenoten in de volle grond. Daarnaast worden ze zo lokaal gekweekt als maar kan: op de plek waar je ze koopt.

Infarm
Bron: The Gardeners

Kweekkamer in de supermarkt

Het werkt als volgt: de verticale farms van Infarm zijn speciaal ontworpen voor de stedelijke omgeving. In de supermarkt vind je rijen met verse kruiden, met wortel en al, verpakt in een papieren zakje. Tegen de druppels kun je er eventueel nog een extra zakje omheen doen. Thuis zet je ze in een laagje water, liefst in daglicht. Zo blijven ze het langst vers.

De farms geven ook een doorkijkje naar een soort kweekkamertje waarin de stekjes in drie weken tijd worden opgekweekt tot volwaardige plantjes.

Infarm verse kruiden
Bron: The Gardeners

Lekker lokaal

Aan het hoofd van Infarm – dat afkomstig is uit Berlijn – staan Osnat Michaeli en de broers Erez en Guy Galonska. Zij hebben een passie om zelfvoorzienend te worden en beter te eten en willen die met iedereen delen.

Ze hebben inmiddels meer dan 1000 farms geplaatst in winkels en distributiecentra wereldwijd. Daarbij hebben ze al ruim 26,5 miljoen liter water bespaard en ruim 37.000 m2 minder grond gebruikt, terwijl er elke maand meer dan 500.000 planten worden geoogst.

Infarm is op dit moment verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn-winkels in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Voor meer informatie en locaties kijk je op www.infarm.com

Meer duurzaam & lokaal:

Infarm
Bron: The Gardeners

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.