Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws Bijgewerkt: 13 okt 2025
Leestijd: 3 minuten

Voor het eerst wint een Aziatische bar The World’s 50 Best Bars – en wat voor één

Van een bar in een 19e-eeuwse apotheek in Oslo waarin het apothekersthema helemaal is doorgevoerd tot een bar in Barcelona waar je je cocktail van een spiegel likt: je moet als bar alles uit de kast willen trekken voor een plek in The Worlds 50 Best Bars. De belangrijkste prijzen voor de internationale drankenindustrie werden deze week uitgereikt en verrassend: voor het eerst in de geschiedenis staat er een bar uit Azië op de nummer één-positie.

Het is een week vol onderscheidingen: naast de Michelinsterren werden ook de hotelsterren uitgereikt én werd er bekend welke bars zich tot de 50 beste bars ter wereld mogen scharen.

The Worlds 50 Best Bars is een jaarlijkse lijst die al sinds 2009 wordt samengesteld door meer dan 800 drankexperts van over de hele wereld. Dat gaat op basis van stemmen die bekende bartenders, consultants, journalisten en cocktailspecialisten samen insturen. De lijst is een zusje van The Worlds 50 Best Restaurants: de beroemde lijst met de beste restaurants ter wereld waar jaarlijks reikhalzend naar wordt uitgekeken en die ervoor heeft gezorgd dat ook je moeder weet wat Noma in Denemarken en Central in Lima is.

Wat zijn de beste bars ter wereld?

Je hebt bars die (à la Cheers) aanvoelen als een thuis weg van thuis en je hebt bars waar je naartoe gaat om je over te geven aan de experience. Ofwel: bars die worden gerekend tot het beste van het beste in de drankenindustrie. Wil je dat meemaken en weten wáár ter wereld je het beste aan kunt schuiven voor een cocktail? Dan wil je de nieuwe lijst even checken.

Meest opvallend is natuurlijk de nummer 1, die zich zichzelf nu een jaar lang de beste bar ter wereld mag noemen. Voor het eerst is de keuze gevallen op een bar in Azië: Bar Leone in Hong Kong. De hotspot opende in juni van 2023 en heeft zijn kersverse titel volgens de jury te danken aan de combinatie van een uitzonderlijk goed doordacht concept en een nog groter gevoel voor humor.

Opvallend is dat de bar een ode brengt aan cocktail popolari: Italiaanse pop-culture en de klassieke kunst van bartending. Wat je er wil bestellen is een Bellini: die maken ze hier met amandel-eau de vie en perzik, afgetopt met room. En de mortadella-sandwiches gaan ongeveer viraal. Dat je ’t weet.

Favorieten van de redactie

De Culy-redactie is ook niet vies van een bar en belandde zo al bij een paar van de namen op de lijst. Zo tipt Culy’s Nancy Tayēr + Elementary in Londen: een futuristische hotspot met een cocktaileiland waar je de barmannen met chirurgische precisie cocktails ziet samenstellen uit laden en kasten vol spannende tincturen. Ook de gerechten die ze er serveren zijn top: ga daarvoor wel naar de achterste bar, want voorin draait het vooral om bites.

Culy’s Melvin gaat binnenkort naar Oslo en brengt dan zeker een bezoek aan Himkok, waar het draait om cocktails gebaseerd op de Noorse smaken. Ze hebben classics, maar zijn vooral bekend om hun eigen creaties. Denk aan cocktails met dennenaroma of een cocktail gebaseerd op softijs met aquavit, amaretto-ijs, witte cacao en fino sherry.

Ook schreven we al over Double Chicken Please (de winnaar van vorig jaar): de cocktailbar in New York waar drankjes worden gemaakt gebaseerd op gerechten als pizza, mango sicky rice en wentelteefjes.

Een cocktail met pizzasmaak? Deze bar maakt drankjes gebaseerd op gerechten

Staat Nederland ook in de lijst?

En nee, een bar in Nederland zit er helaas niet bij, maar plekken als Londen en Barcelona zijn wel heel goed vertegenwoordigd in de lijst en gelukkig niet heel ver weg als je in bent voor een stedentrip binnenkort.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.