Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 6 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Duur zuurdesembrood gekocht? Zo bewaar je het optimaal

Wie een zuurdesembrood heeft gekocht, wil daar het maximale uithalen. Goedkoop zijn ze vaak niet en dus wil je er niets van weggooien of het laten bederven. Culy helpt je uit de brand, want zuurdesembrood bewaren doe je het beste op deze manier.

Het lekkerste aan een desembrood is volgens ons de knapperige korst. Een dagvers brood is vaak zó lekker dat het zonder beleg of slechts met een klein beetje roomboter al onweerstaanbaar is. Helaas is het knapperige er na een dag wel vanaf, maar gelukkig zijn er een aantal trucjes waarmee je de smaak van het brood maximaal kunt behouden.

altamura brood stock pixabay
Bron: Pixabay

Laat het brood goed afkoelen

Vers gebakken desembrood moet helemaal afkoelen voordat je het opbergt. Brood dat nog warm is, blijft vocht afgeven, wat condens en een minder krokante korst veroorzaakt. Wacht dus altijd tot het brood op kamertemperatuur is afgekoeld, ongeveer één tot twee uur na het bakken. Hierdoor blijft de korst in de basis al het meest knapperig en verleng je daardoor zijn houdbaarheidsdatum. Oh, en sowieso is het belangrijk je brood goed af te laten koelen voordat je het aansnijdt; anders valt het uit elkaar.

desembrood bakken
Bron: dieter76 via Adobe Stock

Zuurdesembrood bewaren in een katoenen of linnen zak

Als je het brood binnen één tot drie dagen wil opeten, kun je ‘m het beste bewaren in een ademende, katoenen of linnen zak. Deze zakken helpen om het brood te beschermen tegen uitdroging zonder de korst te verzachten. Ze zorgen ervoor dat er nog een beetje luchtcirculatie is, wat helpt om schimmelgroei te voorkomen en de knapperige korst te behouden.

Een plastic zak moet je overigens zo snel mogelijk in de prullenbak gooien. Het plastic houdt vocht vast en zorgt voor een taaie en zachte korst.

Desembrood in plastic zak
Bron: Dolores Harvey Adobe Stock

Een theedoek

Geen linnen zak in huis? Geen punt! Een theedoek werkt minstens zo goed. Je vouwt de doek om het brood heen en klaar is Kees. Zorg ervoor dat het brood rondom helemaal ingepakt is, hierdoor komt er door de theedoek heen nog wel voldoende lucht bij het brood, maar droogt het niet direct uit.

zuurdesembrood
Bron: sriba3 via Adobe Stock

Vries je brood in

Zuurdesembrood bewaren kun je goed doen door het in te vriezen. Snijd het brood vooraf in sneetjes, zodat je per keer alleen de benodigde hoeveelheid kunt ontdooien. Wil je het optimale resultaat? Pak dan elk sneetje in met een velletje bakpapier ertussen, of pak het brood stevig in de zak die je bij de bakkerij kreeg. Het lijkt misschien een papieren zak, maar aan de binnenkant zit vaak een dunne coating die het brood bij temperaturen onder 0 optimaal bewaart.

Ontdooi de sneetjes op kamertemperatuur of leg ze direct in de oven of broodrooster voor een knapperige korst.

Zuurdesembrood bakken: dit zijn de meest gemaakte fouten (en hoe je ze verhelpt!)

Wat moet je vooral NIET doen?

Bewaar zuurdesembrood nooit in de koelkast! Hoewel je zou denken dat de koeling het brood langer houdbaar maakt, zorgt de lage temperatuur juist voor een snellere uitdroging en een versnelde textuurverandering waardoor het brood harder en minder smakelijk wordt. Daarnaast hangt er in de koelkast ook vaak wat vocht; dat het brood niet ten goede komt.

Bewaar je brood op een donkere, koele plaats om het te beschermen tegen warmte en zonlicht. Die twee factoren zorgen ervoor dat je brood sneller droog wordt.

Meer handige tips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.