Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 1 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Zelf olijven marineren: hoe doe je dat?

Met al die bakjes gemarineerde olijven uit de supermarkt zou je haast vergeten dat je ook olijven kunt kopen in pure vorm, zonder enige smaakmakers. Heb je zo’n portie in huis gehaald? Dan kunnen we je verzekeren: zelf olijven marineren wordt je nieuwste hobby.

Waarom zou je zelf olijven marineren?

Want hee: zelfgemaakt wint het (bijna) altijd van supermarktkwaliteit. Dat zit ‘m vooral in het feit dat je de kwaliteit van de ingrediënten helemaal zelf in de hand hebt: kies je favoriete feta, haal verse knoflook uit je tuin, koop de mooiste citroenen voor een kneepje vers citroensap,… Je snapt dat je het verschil in smaak op die manier onmiddellijk merkt, in positieve zin.

In tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden, kost dit hele proces ook nog eens niet veel tijd. Sterker nog: het is een leuk klusje en je kunt er je helemaal je creativiteit in kwijt. Maar de allergrootste bonus? Die zit ‘m waarschijnlijk in de blikken die je zal krijgen wanneer je nonchalant een schaaltje zelf gemarineerde olijven op tafel zet. Als dat namelijk geen geweldige indruk nalaat, dan weten wij het ook niet meer.

> Ook interessant: Van taggiasca tot kalamata: alles over de lekkerste olijven

Zelf olijven marineren: zo doe je dat

Basisprincipe

De basisregels zijn heel eenvoudig: koop een portie olijven zonder marinade, leg ze op een snijplank en plet ze met het lemmet van je keukenmes (zo kunnen de olijven later meer marinade absorberen en komen de pitten makkelijker los).

Vervolgens zoek je een paar fijne smaakmakers bij elkaar en voeg je die samen met de olijven en een royale hoeveelheid olijfolie (zodat de olijven goed onderstaan) in een pan.

Verwarm het mengsel ongeveer 5 minuten en laat vervolgens afkoelen. Voeg er eventueel nog andere ingrediënten aan toe en laat minstens 1 uur marineren. Tadaaa!

In sommige recepten is het zelfs niet nodig om de ingrediënten te verwarmen. Al hebben al de recepten wel één ding gemeenschappelijk: hoe langer je de olijven laat marineren, hoe lekkerder.

Lekkere marinades

Inspiratie nodig? Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een klassieke Mediterraanse marinade, naar recept van Jamie Oliver. Ook de combinatie met basilicum en zeste van sinaasappel lijkt ons fantastisch, net als dit recept voor feta-citroen olijven.

Toch moedigen we je aan om vooral zelf combinaties te bedenken. Weet dat een paar teentjes gekneusde knoflook, tijm, rozemarijn, fijngesneden rode chilipeper, mediterrane kruiden, geraspte schil van citroen, zeezout, et cetera het sowieso altijd goed doen. Maar denk ook aan ingrediënten als veenbessen, granaatappelmelasse, nootjes, munt,…

Kortom: leef je uit. Experimenteer. En geniet!

Meer borrelinspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.