Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe kun je wafels bakken zonder wafelijzer?

Wafels zonder wafelijzer: zijn we gek geworden bij Culy? Misschien een beetje, maar geef toe: wafels zijn zo’n typisch gerecht dat je maar eens in de zoveel tijd maakt en waar je dan niet per se een wafelijzer voor gaat aanschaffen. Herkenbaar? Geen nood: met een beetje creativiteit zet je ook zonder zo’n ding wafels op tafel.

Disclaimer: voor wafels zonder wafelijzer zul je een beetje toegevingen moeten doen qua looks, maar qua smaak komt dat helemaal snor.

Streef je er koste wat kost naar om prachtige wafels (met typische wafelvorm) op tafel te zetten? Dan kun je toch beter overwegen om een wafelijzer aan te schaffen. Daarvoor hoef je trouwens niet eens je spaarvarken stuk te slaan: goede exemplaren zijn meestal niet eens duur.

Wafels zonder wafelijzer

Wafels uit de grillpan

Heb je een grillpan (liefst met anti-aanbaklaag) in huis? Top! Verwarm deze op hoog vuur en strijk met een borsteltje een heel dun laagje zonnebloemolie in de pan. Maak nu hoopjes van je wafeldeeg en verdeel die over de grillpan. Draai het vuur eventueel wat lager als je ziet dat het wafeldeeg te snel bruint.

Je wil ze mooi goudbruin hebben, niet donkerbruin. Met een spatel draai je de wafels om zodat ze aan beide kanten kunnen bakken. Door de wafels tijdens het bakken een kwartslag te draaien, kun je bovendien een mooi ruitpatroon creëren.

wafels als voorbeeld van wafels zonder wafelijzer
Bron: Pexels

Wafels in een tosti-ijzer

Nog gemakkelijker dan bovenstaande methode is ‘t om je wafels te bakken in een tosti-ijzer. In feite verschilt een tosti-ijzer ook niet heel erg van een wafelijzer, alleen de vorm waarin het deeg wordt gebakken is anders.

Een tosti-ijzer kun je dan ook op dezelfde manier inzetten als een wafelijzer. Vet het in met plantaardige olie of boter en verdeel wat van het deeg tussen de hete platen (maak niet al te grote hoopjes: het deeg zal nog aangedrukt worden en zal zich daardoor nog meer naar de randen verspreiden).

En tot slot: maak zowel je grillpan als je tosti-ijzer grondig schoon voordat je er wafeldeeg in schept. Het zou zonde zijn als je wafels nog naar je tosti van de dag daarvoor smaken…

De lekkerste recepten voor wafels:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.