Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Verlepte sla oppeppen? Met deze doodsimpele truc werkt het echt!

Het gebeurt ons net iets te vaak: je koopt een zakje sla uit de supermarkt, gebruikt een deel en na een paar dagen vind je dat zakje achterin de koelkast. De sla is verlept en op het oog zou je denken: die gaat de prullenbak in. Niet meer! Want je kunt slappe sla oppeppen, met een doodsimpele truc.

Die móéten we wel met je delen!

IJskoud of gloeiend heet water

Men zegt dat je je sla moet wassen in ijskoud water. Het zou er lekker knapperig en nóg groener van worden. En dat kan ook, hoor. Want verse sla is inderdaad nóg lekkerder als je ‘m goed wast én ook als een wilde uitschudt in je slacentrifuge. Ook wij dachten altijd dat zo’n slacentrifuge een aankoop was voor ná de midlifecrisis, maar het tegendeel blijkt. Koop ‘m.

Goed: ijskoud water dus. Logischerwijs denk je dan waarschijnlijk hetzelfde wanneer je verlepte sla wil oppeppen. Even onder de ijskoude kraan of zelfs in een kommetje water met ijsblokjes. Daar wordt het vast weer knapperig en groen van. Maar helaas: dat werkt zo niet!

verlepte sla oppeppen stock pexels
Bron: Pexels

Sla oppeppen in heet water

Is je sla namelijk verlept en ietwat bruin, dan pep je ‘m op door het eventjes in heet water te leggen. We horen je denken: wordt het daar niet júíst nog zachter en kleffer van? Nee. Wanneer je je blaadje sla in heet water legt, zie je ‘m als een soort time lapse-video terug tot leven komen.

Hoe je dit dan doet? Doe in een kom water van zo’n 50°C. Geen pas afgekookt water uit de waterkoker dus. Hierna laat je je blaadjes sla zo’n 10 tot 30 minuten in dit water liggen. Hierna doe je ze in een theedoek om te drogen óf in je slacentrifuge (niet te wild) en kun je – als de bladeren zijn afgekoeld in de koelkast – genieten van knapperige groene sla. Echt! Deze truc werkt overigens ook voor andere bladgroenten en kruiden. Zélfs met verwelkte basilicum!

Nog meer handige kooktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.