Waar komt hagelslag vandaan?

Het is misschien wel het meest Hollandse ontbijtje ooit: een boterham met boter en hagelslag. Misschien de reden dat we één van de gelukkigste landen op aarde zijn, misschien niet. Hoe dan ook, we eten graag een boterham hagelslag, maar waar komen de chocolate sprinkles vandaan en waarom heet het eigenlijk ‘hagelslag’?

Niet alleen in Nederland eten we chocolade bij het ontbijt, ook in Frankrijk en Italië wordt er regelmatig chocolade gegeten – denk aan een pain au chocolat of een pot Nutella. Maar wat het Nederlandse chocolade-ontbijt zo bijzonder maakt, is de vorm waarin de chocolade wordt gegoten: de vorm van hagelslag.

Wanneer ontstond hagelslag?

Het is niet helemaal duidelijk wanneer hagelslag is ontstaan en wanneer het voor het eerst werd gegeten. Wel is het duidelijk dat dit al járen gebeurt. Rond 1400 werd er al anijshagel (muisjes) op beschuitjes gestrooid om de geboorte van een baby te vieren (zoals we nu nog steeds doen). Rond 1900 kwam hagelslag in de chocolade- en fruitvorm, zoals we ‘m nu kennen, op de markt.

Leuk om te weten: Dit eet de rest van de wereld als bammetje

Waar komt de naam ‘hagelslag’ vandaan

Maar waarom heten de kleine chocolade stukjes eigenlijk ‘hagelslag’? Dat komt vermoedelijk van het geluid wat de hagelslag maakt als het uit het pak op je boterham valt: het geluid van hagel die valt.

Koken en bakken met hagelslag

Bron: HuffPost

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Waar komt hagelslag vandaan?
Sluiten