Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Kooktips 27 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je je specerijen niet op het aanrecht moet bewaren

Hoe bewaar jij je specerijen? Show me je kruidenla en I will tell you who you are. Ben jij een pietje precies met een lamineermachine, of gooi jij alles op een grote hoop en is het graaien geblazen?

Geen zorgen, wij veroordelen je niet. Maar één ding willen we je op het hart drukken: hoe je je specerijen ook bewaart, houd ze uit het daglicht. We vertellen je waarom.

Specerijen Unsplash
Unsplash

Waarom moet je je specerijen in het donker bewaren?

De meeste kruiden en specerijen die je in de supermarkt koopt, zitten in glazen potjes. En dat is eigenlijk gek, want specerijen zijn lichtgevoelig. Simpel gezegd betekent dat dat de kwaliteit ervan afneemt als ze worden blootgesteld aan licht. Ze drogen uit en breken af. Resultaat: een smakeloos, stoffig poeder, dat in de verste verte niet op kaneel of kurkuma lijkt.

Hoe haal je het meeste uit je specerijen?

Niet op het aanrecht

Wat je nog meer beter niet kunt doen: je specerijen bewaren op een warme plek. De olie in specerijen droogt daardoor uit, en die is nou net zo belangrijk voor de smaak. Bewaar je je potjes en bakjes dus op het aanrecht, boven de oven of onder je kookplaat, dan is het misschien tijd om een nieuw plekje voor ze te verzinnen. En nee, beter ook niet in de koelkast – door het temperatuurverschil met je keuken kunnen je specerijen gaan condenseren, wat schimmel kan veroorzaken.

Specerijen ongemalen
Pexels

Hoe bewaar je ze dan wél?

Als ze in een glazen potje zitten, kun je ze het beste in een ander, licht- en luchtdicht potje bewaren, zoals deze blikjes. Zet ze in een donkere la of een donker keukenkastje, uit de buurt van je oven of magnetron.

Tip: voor de allerbeste smaak koop je ongemalen specerijen, die je vlak voor gebruik eventueel fijnstampt in de vijzel of maalt in een kruidenmalertje.

Heb je die allebei niet, dan kan het ook met de staafmixer: houd de staafmixer ondersteboven (dus met de kop naar boven), doe de specerijen in de kop van de mixer en span er een stukje plasticfolie overheen. Even mixen, en je hebt in no time versgemalen specerijen. Kind kan de was doen!

Koken met specerijen? Hier een paar van onze lekkerste recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.