Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kooktips 27 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo krijg je een snijplank écht brandschoon

Naast een mes is een snijplank misschien wel het meestgebruikte item in de keuken. Dagelijks toveren we ‘m tevoorschijn voor het snijden van groenten, fruit en af en toe een stukje vlees. Een snijplank schoonmaken is echter een ander verhaal – het kan soms een hele opgave zijn om de snijplank écht schoon te krijgen.

Vooral met rode kool en bietjes kan die dieprode kleur nog weken lang op de snijplank te zien zijn, zelfs als ‘ie al een paar keer in de vaatwasser geweest is. Dé hack om je snijplank schoon te maken: met citroen en zout.

Extra fijn: deze methode werkt zowel met een plastic snijplank als een houten snijplank. Double score.

De snijplank schoonmaken met citroen en zout

De werkwijze is ontzettend simpel. Allereerst snijd je een citroen door midden. Vervolgens strooi je zout over de snijplank, en sprenkel je daar het sap van een halve citroen overheen. Laat dit een minuutje of tien intrekken. Daarna pak je de andere helft van de citroen. Met kleine, ronde bewegingen ‘schuur’ je alle bacteriën van de snijplank af.

De zoutkorrels zorgen ervoor dat eventuele restjes en bacteriën op een natuurlijke manier weggeschuurd worden. Het zure citroensap is goed om verkleuringen tegen te gaan, en zorgt er ook voor dat de snijplank weer fris ruikt.

Spoel de snijplank daarna af met warm water, en maak ‘m droog met een schone theedoek.

Snijplank aanschaffen

Als je nog twijfelt tussen het kopen van een houten of een plastic snijplank, dan nog even dit: Wat is beter, een houten snijplank of een plastic snijplank?

Meer tips voor in de keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Zo krijg je een snijplank écht brandschoon
Sluiten