Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kooktips 2 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Een houten snijplank écht goed schoonmaken: zo doe je dat

Naast een mes is een snijplank misschien wel het meestgebruikte item in de keuken. Dagelijks toveren we ‘m tevoorschijn voor het snijden van groenten tot fruit en van kruiden tot vis. Maar het schoonmaken van een houten snijplank is weer een ander verhaal – dat kan flinke frustratie met zich meebrengen. Tot nu, want wij hebben dé truc.

Extra fijn: deze methode werkt zowel met een plastic snijplank als een houten snijplank.

Een houten snijplank schoonmaken: zo doe je dat

Je herkent deze situatie vast wel: je gaat met goede moed aan de slag om een van je favoriete rode koolrecepten of rode bietensoep te maken. Ben je net lekker bezig en je ziet het al gebeuren: die intense kleur ga je onmogelijk uit je favoriete houten snijplank krijgen.

Snijplank schoon
Bron: Pexels

Snijplank in de vaatwasser

Lui als we vaak zijn, schuiven we de snijplank het liefst zo snel mogelijk de vaatwasser in, in de hoop dat ‘ie er weer als nieuw uitkomt. Helaas, daar kan toch echt geen vaatwasser tegenop. Dat wordt zelf aan de slag dus, maar er is ook goed nieuws: het vergt echt maar weinig moeite.

Hoe je jouw (houten) snijplank schoon kunt maken

De werkwijze is namelijk verbazingwekkend simpel. Allereerst snijd je een citroen door midden. Vervolgens strooi je zout over de snijplank en sprenkel je daar het sap van een halve citroen overheen. Laat dit een minuutje of 10 intrekken. Daarna pak je de andere helft van de citroen. Met kleine, ronde bewegingen ‘schuur’ je alle bacteriën van de snijplank af.

Rodekoolsteaks: vegetarisch hoofdgerecht kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het zout

De zoutkorrels zorgen ervoor dat eventuele restjes en bacteriën op een natuurlijke manier weggeschuurd worden. Het zure citroensap is goed om verkleuringen tegen te gaan, en zorgt er ook voor dat de snijplank weer fris ruikt. Ook belangrijk voor algeheel succes: spoel de snijplank op het laatst af met warm water, en maak ‘m droog met een schone theedoek. Een houten snijplank schoonmaken is nog nooit zo snel gegaan.

Meer tips voor in de keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.