Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is een goede snijplank en hoe ga je er mee om?

Of je een chef bent of een amateurkok met chronische tegenzin: iedereen heeft wel een snijplank in het keukenassortiment. Maar waar een chef precies weet welke plank ‘ie waarvoor moet gebruiken, gaat dat bij de thuiskok nog wel ‘s mis. Want wat is nou eigenlijk een goede snijplank en hoe ga je er mee om?

Want welke soorten zijn er eigenlijk, hoe lang doe je met een snijplank en hoeveel heb je er überhaupt nodig?

Eisen voor een goede snijplank

First things first: wat zoeken we eigenlijk in een goede snijplank? Onze collega’s van Bon Appétit vroegen het aan verschillende chefs. Een goede snijplank is duurzaam én goed voor je messen – niet te hard, niet te zacht. En aangezien we ze het liefst op het aanrecht willen zien stralen, moet ‘ie er ook een beetje acceptabel uitzien.

Snijplank schoon
Bron: Pexels

Materiaal

Favoriet volgens experts zijn hout, rubber en plastic. Glas en steen daar doen we niet aan, want – zie criteria boven – te hard voor je messen.

Hout

Naast een lekkere look voor in je keuken, geeft een houten snijplank ook de ideale omstandigheden voor je messen. Zacht genoeg ter bescherming, maar hard genoeg voor een soepele snijsessie. Ook gaat ‘ie lang mee, mits je ‘m goed verzorgd. Gooi ‘m daarom zeker niet na gebruik in de vaatwasser, maar was beide kanten met de hand met zeep en water en droog ‘m ook goed af. Een laagje bijenwas één keer in de paar weken maakt ‘m helemaal duurzaam. En: aangezien je snij-onderwerp er in trekt liever geen rauw vlees op de plank.

Rubber

Makkelijker in onderhoud is de rubberen snijplank: sommige exemplaren kunnen de vaatwasser in, hij verschuift niet tijdens het snijden en heeft geen laagje olie nodig.

Snijplank voor op de foodie wishlist
Bron: Joseph Joseph via de bijenkorf.nl

Plastic

De beste allrounder? De plastic snijplank. Al helemaal voor de rappe thuiskok. Het exemplaar kan de vaatwasser in, is goed voor je messen en neemt geen bacteriën op zoals z’n houten broer. Geschikt voor vlees dus. Klein nadeel: hij kan verschuiven tijdens het snijden, maar dat los je eenvoudig op door er een vochtige theedoek onder te leggen. Ook gaat ‘ie minder lang mee dan de houten plank – mits je die houten dus goed verzorgd. Ook fijn: plastic houtplanken zijn tegenwoordig in alle kleuren en maten te vinden.

Favorieten

De ideale snijplank voor de rappe thuiskok is een licht, plastic exemplaar die zo de vaatwasser in kan én een beetje leuk is om naar te kijken. Ben je een toegewijde verzorger, dan is de duurzame houten plank – met een beetje liefde – jouw ideale snijpartner. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een hoop planken van gerecycled materiaal te vinden, zoals Culy’s favoriet van Combekk, gemaakt van gerecycled papier. Lastig om de boel gescheiden te houden? Ga dan voor een set als deze.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.