Redactie
Redactie Kooktips 19 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Net als de chefs: zelf quenelles maken doe je zó

Quenelles, die mooie bolle ovale vormpjes waar ijs of mousse vaak in gedraaid wordt, zien er zo elegant en verzorgd uit op je bord. En zeker nu we in een tijd leven waarin we veel restaurantmenu’s voor thuis bestellen, wordt er nog weleens van ons gevraagd om een mooie quenelle op het bord te scheppen. Maar hoe maak je ze nu? Geen stress, Culy to the rescue!

De geschiedenis van de quenelle

Hoewel de Romeinen waarschijnlijk al quenelles maakten voor hun grote feasts, werden ze pas in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in de Franse keuken echt populair. Volgens Franse traditie worden quenelles gemaakt van gepureerde snoekbaars, het liefst traditioneel geserveerd met een saus van kreeft. Later kwam de vorm in zwang en werden er ook varianten met gehakt gemaakt.

Vandaag de dag zien we de vorm natuurlijk in alle andere gerechten: van ijs tot aardappelpuree en van paté tot chocolademousse.

Quenelle bij Taiko
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Maar hoe maak je ze?

Quenelles maak je het beste met twee natte (van warm water) eetlepels. We kunnen er alinea’s over volpennen, maar het beste kijk je dit handige filmpje van de beroemde patissier Dominique Ansel.

Dominique vertelt je zelfs hoe je de perfecte lepel uitkiest voor het vormen van je quenelles.

Fan van een smoky aroma? Zo rook je zelf ingrediënten

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.