Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 6 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Met deze tool haal je het makkelijkst pitten uit groenten

Pitten uit groenten halen kan nog wel eens een gedoetje zijn. Maar zoals dat gaat met dingen des levens, zit de oplossing ‘m vaak in een simpele hack. In dit geval gaat het om een tool die je hoogstwaarschijnlijk gewoon in je keukenlade hebt liggen.

Ga die pompoenen, paprika’s en andere groenten met pitten maar eens goed te lijf.

> Ook handig: De handigste trucs voor snel schillen en pellen

Gebruik deze tool om pitten uit groenten te halen

Snel groenten ontpitten zit ‘m in twee factoren. Enerzijds wil je zo véél mogelijk pitten tegelijk uit de groente halen, anderzijds wil je dat de pitten makkelijk loskomen van het vruchtvlees.

Daarvoor heb je een tool nodig met een scherpe rand en eentje die groot genoeg is om veel pitten in één keer uit de groente te halen. En dat is… een ijsschep! Natuurlijk zou je ook een eetlepel met een scherpe rand kunnen nemen, maar een ijsschep werkt toch nét wat handiger en er kan meer in.

Nog een paar tips

Uiteraard geldt hier: hoe scherper de rand van je ijsschep, hoe makkelijker. Een professionele ijsschep is daarvoor de beste optie. Tip: zet van te voren een bakje klaar waarin je de pitten opvangt. Dat bespaart je achteraf weer een hoop opruimwerk.

Heb je een voorraadje pompoenpitten? Gooi ze niet meteen weg! Pompoenpitten kun je namelijk heel makkelijk roosteren en verder op smaak brengen. Sprenkel ze vervolgens over yoghurt, over een toetje of soep, meng door je granola, een salade of door je favoriete notenmix. Meer inspiratie vind je hier.

Daarnaast kun je ook groentebouillon trekken van de afsnijdsels van groenten (inclusief de zaadjes). Vaak zit daar namelijk nog heel wat smaak aan. Ziezo, hiermee heb je niet alleen een life hack, maar ook nog eens wat tips tegen voedselverspilling. Yay!

Meer tips voor in de keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.