Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 28 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je het beste restjes pasta opwarmen zonder smaakverlies?

Precies genoeg pasta koken blijft een vak apart. Ook wij hebben geregeld toch weer te veel pasta gekookt omdat we dachten dat het niet genoeg zou zijn. Je blijft met een berg over en dat wil je natuurlijk niet weggooien, maar hoe kun je op de juiste manier pasta opwarmen zonder dat het klef wordt?

Met deze tips heb je altijd de perfecte pasta, zelfs als je het opnieuw opwarmt.

Pasta opwarmen in een pan

Pasta opwarmen doe je bij voorkeur in een pan. Zet de pan op laag vuur en voeg een een scheutje water toe. Zodra het water begint te koken, voeg je jouw restje toe en voilà: je hebt binnen de kortste keren een pasta die smaakt alsof ‘ie vers gemaakt is. De stoom van het water verwarmt namelijk het gerecht precies op de juiste manier zonder dat het een droge bende wordt. Blijf regelmatig roeren voor het beste resultaat en laat het geheel een minuutje doorstomen met het deksel op de pan.

Je kunt deze methode gebruiken voor een droge pasta, maar ook met een saus werkt het perfect. Gebruik je een saus op basis van wijn of room? Voeg dan pas op het laatst een scheutje water toe, zodat je saus niet gaat schiften. Je verwarmt je pasta in dit geval in een droge pan op laag vuur, terwijl je regelmatig blijft roeren.

12 x lekkere pasta recepten voor elke dag van de week

pak spaghetti ter illustratie van hoe een pak spaghetti openen
Bron: Pexels

Pastagerechten uit de oven opwarmen

De oven is je beste vriend, zeker wanneer het op pastagerechten aankomt. Ovenschotels en lasagnes worden sowieso al in de oven gemaakt, dus waarom zou je de methode niet opnieuw gebruiken? Zet je kliekjes in een koude oven en verwarm je oven dan tot een graad of 150. Doordat je het restje in een koude oven zet, verwarmt het gelijkmatig mee tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dek je schaaltjes wel even af met wat aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet uitdroogt.

oven voorverwarmen
Bron: Daniel Jędzura via Adobe Stock

Pasta opwarmen in de magnetron

De magnetron is de makkelijkste manier om je restjes op te warmen, maar is het ook de beste? Helaas niet. Soms lijken dingen te mooi om waar te zijn. Pasta opwarmen in de magnetron is eigenlijk nooit een goed idee. De straling die het gerecht opnieuw opwarmt is vaak veel te krachtig voor de delicate pasta. Hierdoor droogt het binnen enkele seconden volledig uit en blijft er weinig van je saus over.

Doordat de magnetron te krachtig is, resulteert het er daarnaast vaak in dat de randen van het eten gloeiend heet worden en de kern nog koud is. Wanneer je geen andere optie hebt dan de magnetron, zijn er een paar trucjes om het alsnog zo goed mogelijk te doen.

Verwarm om te beginnen de pasta in kleine porties, zodat de warmte zich gelijkmatig verspreidt. Voeg een klein scheutje water toe en dek het strak af met plastic folie. Hiermee creëer je hetzelfde effect als bij de pan. Het water verdampt en de stoom maakt je pasta minder snel droog. Verwarm je eten steeds maar een minuut per keer en herhaal dit tot het de gewenste temperatuur heeft bereikt.

magnetron
Pexels

Opnieuw koken

Heb je pasta zonder saus over? Perfect! Je kunt deze namelijk prima verwarmen in heet water. Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal ‘ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn. Giet het geheel af en meng het door je saus.

pasta eten als een italiaan stock unsplash
Bron: Unsplash

Deze recepten met pasta al gezien?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.