Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 4 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Cool: deze dame laat je zien hoe je zélf chocolade kunt maken

Niets lekkerder dan een chocoladereep vers uit de wikkel. Melk, wit met gepofte rijst of puurder dan puur: wij vinden het allemaal even lekker. Tot onze grote vreugde dijt het chocoladeschap in de supermarkt ook steeds meer uit; ons hoor je dus niet klagen! Wél is ‘t belangrijk om af en toe eens stil te staan bij de oorsprong en het ingewikkelde productieproces van zo’n reep. En dat doe je hoe dan ook met deze video, die je laat ziet hoe je zelf chocolade kunt maken.

Als je smaakwetenschapper Arielle Johnson (BonAppetit) met de cacaoboon in haar hand ziet, zou je niet verwachten dat ze eindigt met een supermarktwaardige reep. En toch flikt ze ‘t!

Zelf chocolade maken

Zelf een chocoladereep maken doe je niet zomaar. Dat wist je vast al wel, maar als je Arielle aan het werk ziet, weet je het weer zeker. In vijf stappen (en dat lijkt weinig, maar is het niet) komt Arielle tot een perfecte chocoladereep.

Ze begint vanaf de cacaoboon die er, als ze hem opensnijdt, alles behalve appetijtelijk uitziet. In zo’n boon zitten binnenin nog andere kleine boontjes: die heb je nodig voor je chocola. Deze boontjes zijn omwikkeld door een gek, slijmerig goedje met – zo blijkt – de smaak van guave.

Je kunt nu sap van de cacaovrucht drinken met Pacha de Cacao

Niet zomaar een reep

Die kleine boontjes moeten daarna een week fermenteren. Deze “naar kaas- en natuurwijn ruikende” bonen worden vervolgens geroosterd en kijk: nú zien de bonen eruit zoals we de cacaoboon ‘kennen.’ Deze cacaoboontjes worden daarna gebroken en gehakt totdat ze eruit zien als cacao nibs.

Vervolgens kom je op het punt dat je de cacao nibs moet vermalen. Eerst gebruik je daarvoor een keukenmachine om tot een boemboe-achtige puree te komen. Daarna moet die chocoladeboemboe nog door de conche, een hyperdeluxe vijzelmachine. Door de twee zware wielen op een stenen bodem kan dit apparaat de chocolade superfijn malen. De cacaonibs veranderen daardoor langzaamaan in een chocoladestroop die je daarna kunt tempereren en in een vorm kunt gieten.

Is die reep eenmaal hard en afgekoeld? Als het goed is zou je zelfgemaakte chocoladereep nu moeten breken met een overtuigende knak. Zo niet, tja, dan is een enkeltje supermarkt misschien toch meer je ding…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.