Redactie
Redactie Inspiratie 18 mrt 2014
Leestijd: 1 minuut

Alles over karnemelk, wat is het en wat kun je ermee?

Karnemelk; voor veel Nederlands een klassieker om de dag mee te beginnen. Maar wat is het nu eigenlijk, en wat kan je er meer mee doen in de keuken dan puur in een glaasje schenken?

Vroeger

Vroeger werd karnemelk gemaakt door verzuurde room te karnen. Hierbij werd verzuurde room in een zogenaamde karnton gegoten en werd er met een stok omhoog en omlaag ‘geklopt’.

Hierdoor klonterde het melkvet samen, wat vervolgens als boter bovenop de melk kwam te drijven. Deze boter werd afgeschept, en de overgebleven zure vloeistof was… karnemelk!

618px-Maśniczka.svg

Tegenwoordig

Anno nu wordt karnemelk op een andere manier gemaakt. In zuivelfabrieken worden melkzuurbacteriën aan magere melk toegevoegd, waardoor de lactose wordt omgezet in melkzuur.

Dat zorgt voor de ‘zurige’ smaak. In sommige biologische winkels wordt nog karnemelk verkocht die op de ouderwetse manier wordt vervaardigd.

Buitenland

Niet alleen bij ons is dit type melk populair. Ook Duitsers drinken het graag (als buttermilch), in België is het te koop (soms als botermelk) en ook in Amerika lusten ze er wel eh, pap van: buttermilk wordt daar veel gebruikt in pannenkoekenbeslag.

In Frankrijk maken ze van karnemelk (babeurre) hangop en serveren ze dit met vruchtenjam of stroop. In Afghanistan en Iran wordt het hartig gemaakt met kruiden (zoals zout en munt) onder de naam doogh.

In Zuid-Afrika wordt de zogenaamde karringmelk amper gedronken, maar er wordt wel mee gebakken. 

Bron: Flickr

Lekkere recepten

Op Culy.nl vind je een aantal lekkere recepten met karnemelk. Wat dacht je van deze panacottaeen blauwe bessentaart en uiteraard de klassieke Amerikaanse pancakes.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.