Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips Bijgewerkt: 17 okt 2025
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je moet stoppen met het kopen van stracciatella-kaas

Laat je vooral niet misleiden door onze titel: we zouden nooit willen insinueren om stracciatella-kaas uit je dieet te bannen. Want dat dit romige Italiaanse goedje goddelijk is, daar zijn we het over eens. Maar dat er een goedkopere manier bestaat om het zelf na te bootsen? Dat blijkt nu ook het geval te zijn.

Mozza, burrata, stracciatella

Italiaanse kaasboeren kunnen er wat van en met mozzarella, stracciatella en burrata zegenen ze ons met parels met elk hun eigen kwaliteiten. Nog even voor de goede orde:

  • Mozzarella is eigenlijk een verzamelnaam voor twee soorten kaas. Echte mozzarella wordt namelijk gemaakt van de melk van zwarte buffels die in de buurt van Napels grazen. Dit is mozzarella di bufala. Omdat deze productie zo beperkt en tijdrovend is, wordt mozzarella tegenwoordig vaak van koeienmelk gemaakt. Dit heet dan ook fior di latte. In beide gevallen gaat het om een stevig bolletje.
  • Burrata is in feite niets meer dan een mozzarella gevuld met room. Hierdoor blijft de buitenkant wat steviger, maar is de binnenkant superromig. Een zacht bolletje met vloeibare kern dus.
  • Stracciatella zit daar een beetje tussen en is te beschrijven als een soort uitgelopen burrata. Een beetje alsof je de alleen de binnenkant eet, zeg maar. Of zie het als een mengeling tussen het draderige van mozzarella en het romige van burrata. De draden zijn overigens wél lekker zacht.

Fior di latte of mozzarella di bufala, wat is het verschil? (+ supertip!)

Stracciatella
Bron: Maria via Adobe Stock

Zo omzeil je de hogere stracciatella-prijzen

Waar mozzarella al langer aan Nederlandse inburgering deed, hebben burrata en stracciatella recenter hun intrede gemaakt. Daar zijn we nog dagelijks érg gelukkig mee, alleen hangt er aan die laatste twee een iets hoger prijskaartje.

Je begrijpt: toen we laatst een hack ontdekten om dit te omzeilen, maakte ons hart een klein sprongetje. We zullen je niet langer meer in spanning houden, dit is hoe het werkt:

  • Neem er een bol mozzarella bij (gewoon je favoriete) en scheur die voorzichtig in kleine reepjes. De reepjes vang je op in een mengkom.
  • Voeg daar room aan toe: niet te veel en niet te weinig, of tot de reepjes nét niet onderstaan.
  • Voeg een heel klein snufje zout toe en roer. Skip deze stap als je mozzarella di bufala gebruikt, dit bevat van nature genoeg zout.
  • Roer dit alles door elkaar, dek af en zet 3 tot 6 uur in de koelkast.

Tadaaa! Zelfgemaakte stracciatella-kaas in een handomdraai.

Orzo alla vodka met burrata | makkelijke pasta
Ogechi Chibueze voor Culy

Het brein achter deze truc

Zoals eerder gesteld hebben we dit trucje niet zelf bedacht maar ontdekt bij één van onze foodhelden. Niet geheel ontoevallig was het de eigenzinnige Bruna van Pastology die de tip deelde op haar socials, met tienduizenden blijken van waardering als gevolg.

Smaakmakers met de makers van Pastology: “Levende octopustentakel eten we nooit meer!”

De gemiddelde nonna werd er wellicht wel een beetje zenuwachtig van, maar met Pastology gooit Bruna sowieso alle traditionele Italiaanse regels overboord. Als Italiaanse met ervaring bij Le Calandre en Pure C beschikt ze heus wel over de skills om alsnog perfect lekkere resultaten neer te zetten, ondanks alle conventies

En daar hoort voortaan dus ook een heerlijk bordje stracciatella bij, eigenhandig in elkaar gedraaid én voor een aanzienlijk zachtere prijs. Grazie mille Bruna.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. Met deze tosti-hack maak je heel veel tosti’s tegelijk en heb je amper schoonmaakwerk
  2. Weekmenu voor 29 september t/m 5 oktober: hartverwarmende en makkelijke gerechten
  3. Stop met weggooien! Zo maak je jam van je schillen en klokhuizen
  4. Hoe maak je pindasaus?
  5. Opmaak-nachos 
  6. Het ultieme stoofvlees recept: met Guinness en Yorkshire puddings

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.