Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kooktips 9 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Drankjes koel houden of snel koel maken in de hitte: zó doe je dat

Met de zomer in aantocht wordt het stilletjes aan weer tijd om je picknickspullen uit de kast te trekken. Niets lekkerder dan met lekkere hapjes op een kleedje in een park te vertoeven. En daar horen natuurlijk ijskoude drankjes bij. Wij leggen je uit hoe je die drankjes zo snel mogelijk koelt en zo lang mogelijk koel houdt.

Zo maak én houd je drankjes lekker koel

Grijp naar je keukenrol
Wanneer je flessen frisdrank, bier of wijn rap wilt koelen, rol ze dan apart in vochtig keukenpapier en leg ze 10 tot 15 minuten in de vriezer. Het vocht van het papier zal verdampen wat ervoor zorgt dat je drankje snel koelt.

Vries wat druiven in
Wij hebben in principe niets tegen een glas witte wijn met ijs, maar wanneer je een goede (lees: dure) wijn wilt drinken vinden wij het nogal zonde om daar een half waterig drankje van te maken. Bevroren druiven bieden dan de oplossing. Wees niet bang dat je wijn daardoor teveel naar druif gaat smaken: het velletje van een druif zorgt ervoor dat de smaak netjes in de druif blijft en niet met je wijn mengt.

Voeg wat zout toe
Nee, niet aan je drankje (want: yuk). Voeg een paar handjes zout aan je emmer met ijs toe en roer goed door. Zout zorgt ervoor dat de temperatuur van het ijs iets stijgt waardoor het ijs smelt zodat het beter rondom je flessen gaat zitten en je drankjes dus sneller koelen. Het maakt niet uit welk zout je hiervoor gebruikt. Al zouden we niet snel een paar handjes fleur de sel in de emmer strooien.

Houd je drankjes koel met flessen water
Wanneer je drankjes lekker koel zijn, houd ze dan zo met flessen bevroren water die je bij je drank steekt. Voordeel: zodra alles iets begint te smelten heb je ook nog eens lekker koud water op een warme dag.

Klaar voor de zomer?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.