Emmo de Bie
Emmo de Bie Kooktips 5 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Hier kun je je crème brûlée-brander ook voor inzetten

Met de kerstdagen achter de rug is de kans groot dat je onlangs je crème brûlée-brander weer hebt afgestoft om je crème brûlée een krokant suikerlaagje te geven. Maar wist je dat je dit handige apparaatje voor nog veel meer dingen in de keuken kan gebruiken? Wij hebben de beste en interessantste manieren voor je op een rijtje gezet.

Andere gebruiken voor je crème brûlée-brander

Merg en oesters

Beenmerg is weer terug van weggeweest, en dat juichen wij alleen maar toe! Deze super decadente verwennerij is al watertandend lekker. Maar als je het beenmerg nou roostert met een crème brûlée-brander in plaats van onder de grill, dan krijgt het van die heerlijke geschroeide plekjes. En wij maar denken dat het niet lekkerder kon.

En wil je de decadente borrel helemaal afmaken, serveer dan ook meteen oesters brûlée. Je brander is het perfecte apparaat om je oesters een geroosterde touch te geven, zonder ze volledig door te garen. In de onderstaande Insta-post komen oesters en beenmerg samen in een geroosterde umamibom. Wat wil een mens nog meer?

Kaas brûlée

De combinatie van kaas en iets zoets is zo oud als de weg naar Rome. Zo hoort op elke kaasplank ook wel een zoetje in de vorm van een chutney, dadels of uienjam. Maar je kunt ook met je brander een zoete touch toevoegen aan je favoriete zachte kazen.

Neem nou dit recept voor opgeklopte brie brûlée tegen. Het klopt: dit is lékker! Door de brie af te toppen met een laagje gebrande suiker krijgt de zachte smaak van de brie een lekker zoet krokantje. En door je geroosterde brood up te spicen met hartige kruiden krijg je een perfecte hartig/romig/zoet combinatie.

Ook voor kazen op je hamburger schiet de crème brûlée-brander goed te hulp. Als je de kaas laat smelten in de pan (of op de barbecue) is de kans groot dat je burger overgaar en droog is tegen de tijd dat de kaas is gesmolten. Door je kaas nog even onder de brander te houden krijg je perfect gesmolten, gegrilde kaas, terwijl je burger mooi rare blijft.

Brood brûlée en meer

Je kan natuurlijk je brood roosteren in een broodrooster of onder een warme grill. Maar je kunt hier ook heel goed je crème brûlée-brander voor gebruiken. Zo krijg je van die heerlijke crispy gebrande randjes. Daarnaast kun je op deze wijze ook direct je (kruiden)boter goed laten smelten.

Kortom,  je crème brûlée brander kan voor meer worden ingezet dan je denkt. En de mogelijkheden zijn praktisch eindeloos. Zo kan je ook nog je brander gebruiken om iets als zalm of coquilles net een beetje gaar te maken, terwijl ze mooi rauw van binnen blijven. Bij ons behoort ‘ie inmiddels tot ons vaste repertoire aan keuken-attributen.

Meer voor met je crème brûlée brander

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.