Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Blauwe kaas over? Klop ‘m eens op, lekker op een broodje

Blauwe kaas mag dan ongelooflijk lekker zijn, de kans is aanwezig dat je je gorgonzola-limiet op een bepaald punt bereikt hebt en er zo waar een stuk blijft liggen in de koelkast. En weggooien, daar doen we niet aan. Hebben wij even de ultieme oplossing om je blauwe kaasplezier weer even op te krikken: klop het op en je maakt ‘m veelzijdiger dan je ooit had kunnen bedenken.

Blauwe kaas over? Klop ‘m eens op

Beperkte onze blauwe kaaskennis zich voorheen alleen tot de gorgonzola, inmiddels zijn de verschillende soorten niet aan te slepen. En da’s fijn, hierdoor hebben we immers een passend stuk voor uit ‘t vuistje, op de boterham of als stralend middelpunt van de meest uiteenlopende gerechten. De iets zachtere exemplaren in dit blauwe scala zijn dan ook perfect om op te kloppen.

Blauwe kaas
Bron: Unsplash

Opkloppen

Opkloppen is een techniek die we doorgaans gebruiken voor bijvoorbeeld slagroom en eiwitten. Maar tegenwoordig hebben we ook de hartige opties ontdekt. Zo dippen we ons brood in niets liever dan opgeklopte boter – met een smaakje als het even kan. Of voorzien we romige kazen van nog meer romigheid door er lucht doorheen te kloppen. Zoals in het geval van deze opgeklopte ricotta. Zowel hartig als zoet erg lekker.

Blauwe kaas

Een van de redenen waarom we blauwe kaas zo lekker vinden? Door z’n rijke en herkenbare smaak kan ‘ie de meest uiteenlopende gerechten omtoveren tot een parel met gevaarlijk dooreet-gehalte. Zo draperen wij ‘m graag op de plaattaart gecombineerd met peer en walnoot, maken we er een saus van met avocado, op een smash burger met bacon en hebben we niet voor niets de lekkerste blauwe kaasrecepten eerder gebundeld.

Opkloppen maar

Wat we met ricotta en boter kunnen, kan met blauwe kaas helemaal. In dit recept voor opgeklopte blauwe kaas van onze collega’s van Bon Appétit lees je hoe.

Gebruik ‘m vervolgens als dip voor brood, chips en groenten of op je broodje met steak – check bovenstaande Insta post voor een watertandmoment – of natuurlijk gewoon op elk ander broodje tijdens de lunch. Lekker met gegrilde groenten en geschaafde amandelen bijvoorbeeld.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.