Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo ziet Jamie Oliver de toekomst van de Italiaanse keuken

Jamie Oliver gaat met zijn nieuwe boek Jamie Kookt Italië terug naar het hart van de Italiaanse keuken: naar de nonna’s. En de rijke geschiedenis van de gerechten die zij al jarenlang koken. Maar hoe ziet de Britse chef de toekomst van de Italiaanse keuken?

Het is inmiddels 13 jaar nadat Jamie Oliver zijn eerste boek over Italië uitbracht (Jamie’s Italië). En in de tussentijd is er heel wat veranderd in Italië en de Italiaanse keuken. Vroeger waren de nonna’s de hele dag bezig om verse pasta en sauzen te maken. Nu hebben ouders veelal allebei een baan en dus geen tijd om te koken.

En wordt er eigenlijk ook nog wel authentiek Italiaans gekookt op plekken als Sardinië en Sicilië, als er zoveel toeristen langskomen die vragen om spaghetti bolognese en andere voor de hand liggende Italiaanse gerechten?

De toekomst van de Italiaanse keuken

We zijn benieuwd naar Jamie’s ideeën hierover. Welke rol speelt zijn nieuwe boek in het behoud van authentieke Italiaanse recepten? En hoe ziet Jamie Oliver de toekomst van de Italiaanse keuken? We vragen het hem persoonlijk, in zijn hoofdkantoor in Londen.

Jamie: “Ik denk dat de menselijke natuur en het concept van vooruitgang zowel fascinerend als beangstigend is. Het is iets prachtigs en iets beangstigends tegelijkertijd. Om een voorbeeld te geven: ik neem een kip, ik zout die kip en ik rooster die kip. In veel landen zal die kip hoogstwaarschijnlijk een shit chicken zijn van slechte kwaliteit en zal die oven een metalen box zijn. Als ik 100 of 50 jaar terug in de tijd ga, is die kip biologisch en wordt ‘ie op open vuur bereid. Die kip zal 20 keer beter smaken dan de kip die we nu veelal maken. Maar dat doet vooruitgang.”

Ziet Jamie vooruitgang dan per se als iets slechts? “In Mexico leeft het hoogste aantal personen met diabetes type 2 ter wereld. Daar betekent Coca Cola vooruitgang. Het is daar niet zomaar een drankje, het is als Gucci: het staat voor welvaart, dat je cool bent. Vooruitgang is iets moois, maar je moet vechten voor het beste van het oude. Want als vooruitgang gewoon gek is, vergeten we alles in onze cultuur waar 1000 jaar lang hard voor is gewerkt.”

Jamie Italië

De recepten, kookboeken en tips van Jamie Oliver op een rijtje? Check onze ultieme Jamie Oliver guide!

Authentieke Italiaanse recepten

Is dat ook waarom Jamie Oliver de authentieke recepten van de nonna’s wil delen in zijn boek Jamie Kookt Italië? Ja. “Elke nonna die ik sprak zei: neem het mee, deel het, vertel iedereen erover. Go, go go! Ze zeiden allemaal dat hun kinderen die recepten niet bereidden, het dorp deed er niets mee. Jonge kinderen zijn niet meer geïnteresseerd in authentieke recepten en dat komt omdat veel dingen tegenwoordig behoorlijk makkelijk zijn. En daar houden we van: gemak.”

Lees hier Jamie Oliver’s advies aan jonge kinderen: leer koken

Zelf leerde de chef tijdens het maken van Jamie Kookt Italië een belangrijke les: “Ik leerde bijna om te on-koken. Haal het chef-gedoe weg en alle regels die je hebt geleerd. Vóél het, dat is zo veel meer soulful. Het draait meer om bedoelingen, om de juiste tijd en koken met de seizoenen. De nonna’s moesten werken met wat er verkrijgbaar was op de markt en wat ze nog hadden. Met hoeveel kinderen ze hadden en o shit, er komen nog vijf extra mensen eten! Met deze recepten konden ze hun gerechten uitbreiden.”

Jamie Italië

Duurzaamheid

Nog iets waarmee Jamie Kookt Italië een rol speelt in de toekomst van voedsel: duurzaamheid en het tegengaan van food waste. Jamie: “Veel van deze gerechten werden gemaakt van voedselrestanten, restjes. Nu is het in onze landen ineens heel populair om te koken met food waste. Daar gaat dit boek ook over, want de Italiaanse keuken draait in essentie om het tegengaan van food waste.”

Meer uit de Italiaanse keuken van Jamie Oliver:

Jamie Oliver Italiaanse keuken

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.