Redactie
Redactie Inspiratie 13 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je de allerlekkerste salade met kip

Kip in salade is een heerlijke toevoeging. En als je het goed doet, is het nog gezond ook. Wij geven je graag wat suggesties voor de allerlekkerste salade met kip.

Allereerst: de kip!

De kip kun je op verschillende manieren garen. Zelf in de pan bakken, grillen, in de oven, op de barbecue, pocheren… Of je kunt een kant-en-klaar gerookt kipfiletje kopen bij de poelier of supermarkt. Toch blijft zelf garen het allerlekkerst, omdat je kip dan eerder sappig blijft. Onze tips:

Kip pocheren
Het gezondste is om de kip te pocheren, en kipfilet leent zich hier het beste voor. Je kookt de kip als het ware in een pannetje met water, samen met een bouillonblokje of wat andere kruiden. Kook het zo’n 15 minuten (check tussendoor de garing). Je kunt de kip hierna laten afkoelen en in blokjes of reepjes snijden.

Kip grillen in de pan
Als je de kip in een grillpan gaat garen, is het slim om het vlees eerst even aan beide kanten in te smeren met olijfolie. Bak de kip vervolgens om en om, maar draai niet te snel, zodat je mooie grillstreepjes op je kip krijgt. Je kunt hier kipfilet voor gebruiken, maar kippendijen zijn eigenlijk nog veel lekkerder.

Kip grillen in de oven
Je kunt de kip ook in de oven grillen. Dit doe je op een lagere temperatuur (180 graden) zodat de buitenkant lekker krokant wordt en de binnenkant zacht blijft. Hiervoor vet je een ovenschaal in en leg je daar de kipfilet in. Daarna bestrooien met wat zout en peper en vervolgens 20 tot 30 minuten in de oven.

Kip paneren
Het is ook echt smullen om de kip voordat je hem bakt te paneren. Dit kan met paneermeel, met panko of bijvoorbeeld met havermout voor een gezonde twist. Haal de kip eerst door wat bloem, vervolgens in wat losgeklopt ei, en tot slot door je paneermengsel. Zorg wel voor voldoende olie of boter in je pan.

464950053

Dan de sla. Welke gebruik je hiervoor?

Er zijn tientallen verschillende soorten sla. En allemaal lenen ze zich eigenlijk wel voor een heerlijke salade. Maar onze favoriet is romainesla, deze sla is lekker knapperig en houdt dressing goed vast.

Je kunt ook babyromaine (ook wel little gem genoemd) gebruiken en dan hele blaadjes gebruiken in plaats van de bladeren te snijden. Dit is ook de slasoort die gebruikt wordt in de klassieke caesarsalade (daar zit, gek genoeg, klassiek gezien dan weer geen kip in).

481189897

En verder…?

De kip en de sla zijn natuurlijk de basis. Maar nu moet je de salade  natuurlijk aankleden! Er zijn heel veel ingrediënten die in zo’n heerlijke salade passen. Je kunt er altijd groenten bij doen, zoals komkommer, tomaat of gegrilde paprika. Maar ook vis combineert goed met kip en het lekkerste is toch wel ansjovis.

Een must: lekkere zelfgebakken croutons. En vergeet uiteraard de dressing niet, bijvoorbeeld op basis van yoghurt. Of wat dacht je van fruit? Aardbeien of mandarijntjes zijn een heerlijke toevoeging aan een salade met kip. En strooi er als laatste wat kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse) overheen. Smakelijk!

178599055

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.