Redactie
Redactie Inspiratie 4 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo gebruik je een stoommandje in de keuken

Stomen: in Aziatische landen als China en Thailand doen ze bijna niet anders. Maar hoe werkt zo’n stoommandje eigenlijk? En wat heb je er nog meer voor nodig?

Stoommandje gebruiken

Als je weleens in Azië bent geweest, is de kans groot dat het beeld van rijen bamboe stoommandjes niet van je netvlies is af te krijgen. Overal waar je komt staan ze opgestapeld en van alle kanten komt stoom. De geuren schieten je tegemoet en bij het zien van je gevulde mandje slaak je een kreet van geluk.

Stomen wordt al eeuwenlang gedaan. Niet alleen behouden ingrediënten hierdoor veel beter hun smaak dan bij bijvoorbeeld koken, ook vitaminen verdwijnen minder snel en het is ook onwijs makkelijk. Je kunt ervoor kiezen om dure apparatuur in te laten bouwen, maar je kunt ook heel gemakkelijk een stoommandje gebruiken.

Stoommandje als illustratie van stoommandje gebruiken
Bron: Pexels

Hoe werkt een stoommandje?

Het bamboe mandje werkt heel simpel: door water in een pan (dit kan een wok zijn, maar ook een gewone kook- of koekenpan werkt) te verwarmen ontstaan stoom. Zet je het mandje op het water, dan sluipt de stoom in het mandje en worden de ingrediënten vanzelf gaar.

Belangrijk is wel dat het mandje niet volledig in het water staat (aanraken is niet erg) en dat er nog ruimte zit tussen de bodem van het mandje en het water, om stoom te ontwikkelen. Daarbij moet het dekseltje op het mandje blijven liggen, zodat de stoom goed zijn werk kan zijn en niet gelijk weg vliegt.

Het kan handig zijn om een stukje bakpapier in het mandje te leggen zodat de te garen producten niet blijven plakken. Dit is vooral prettig bij dim sum, maar werkt ook goed voor groenten, vis en vlees. Zet het vuur aan en het stomen kan beginnen!

Stoommandje als illustratie van stoommandje gebruiken
Bron: Pexels

Waar koop je bamboe stoommandjes?

Wij hebben onze stoommandjes bij de Aziatische supermarkt gekocht.

Tip: betaal nooit meer dan 5 euro voor een kleine of € 10,- voor een grote. Bij de Aziatische supermarkt of toko kosten ze maximaal een paar euro en alles wat daar boven wordt gevraagd is oplichterij.

Lekkere recepten met een stoommandje:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.