Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: snelle ‘biangbiang noodles’ (noedels in pittige olie)

Deze ‘biangbiang noodles’ zijn even snel klaar als ze interessant zijn. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Chinese provincie Shaanxi (met hoofdstad Xi’an) en bevat glibberige brede noedels, met een coating van pittige olie die een snufje komijn bevat. Benieuwd? Het staat in 10 minuten op tafel.

De brede noedels voor biangbiang noodles worden meestal met de hand gerekt. Zo krijg je zachte, gladde stukken en dikke, kartelige slierten. De naam dankt dit gerecht ze aan het geluid dat je hoort als de noedels tegen de werkbank worden geslagen.

Je kunt dit type (tarwe)noedels vinden bij de toko. Wij vonden ze bij Tjin’s Toko in Amsterdam. Als je ze niet kunt vinden, kun je ook andere platte, brede noodles gebruiken.

Alles over biang biang noodles: brede noedels met hete olie

Biang biang noodles
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Snelle biangbiang noodles

Kook de noodles in een ruime pan met kokend water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng in een kommetje de sojasaus met de azijn. Zet opzij.

Zorg dat alle andere ingrediënten binnen handbereik zijn (zet ze bijvoorbeeld klaar in kommetjes).

Schep de noodles met een keukentang uit het water en verdeel ze over vier kommen. Laat de pan met water op het fornuis staan, maar zet het vuur uit. Laat de spitskool 2 minuten blancheren in het kookwater van de noodles, giet het af en verdeel het over de kommen met noodles.

Laat ondertussen de arachideolie goed heet worden in een pannetje op hoog vuur, tot ‘ie bijna rookt.

Verdeel de rest van de ingrediënten over de kommen met noodles: eerst de sojasaus met de azijn, daarna de geraspte gember, knoflook, bosuitjes, komijn, chili-poeder en het zout.

Haal de hete olie van het vuur en giet het voorzichtig en uiterst langzaam over de kommen met noodles. Roer door met je eetstokjes, bestrooi met de fijngestampte pinda’s en serveer de biangbiang noodles als ze nog loeiheet zijn.

Biang biang noodles
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.