Zo kun je zelf miso maken (boordevol umami!)
Op de kaart in elk willekeurig sushi-restaurant zie je het staan: miso-soep. Voor wie het zich ook altijd al heeft afgevraagd: miso is een kruidig soort pasta die we vaak in de Japanse keuken terugzien. Het is een gezond ingrediรซnt om je gerechten op smaak te brengen, en met een beetje geduld kan je het ook zelf maken.
In de Aziatische keuken wordt de smaak van miso zelfs โde vijfde smaakโ genoemd. Dit omdat miso niet zoet, zuur, bitter of zout smaakt, maar een typerende eigen smaak heeft. Deze vijfde smaak wordt ook wel โumamiโ genoemd. De naam komt voort uit twee Japanse woorden, namelijk umai (Japans voor heerlijk) en mi (Japans voor smaak). Samen vormen deze umami, ofwel โsmaak van heerlijkheidโ of โheerlijke smaakโ.
Zelf miso maken
Miso wordt gemaakt van de natuurlijk gefermenteerde schimmel koji, sojabonen, gerst en zout. Echter zijn er talloze recepten te vinden, omdat elke Japanse streek een eigen recept heeft. Ook smaakt geen enkele miso hetzelfde. Het is een beetje zoals met kaas: hoe langer de kaas rijpt, hoe sterker en unieker de smaak is. Ditzelfde geldt voor miso. Soms rijpt miso wel vier jaar voordat het gegeten wordt.
We zullen meteen met de deur in huis vallen: zelf miso maken is niet gemakkelijk. Maar ben je een echte foodie en wil je je er aan wagen? Dan hebben we een handige video gevonden waar je zeker veel tips uit kunt halen. Alleen al leuk om naar te kijken omdat presentator Brad het op een goede, grappige manier uitlegt.