Smaakmakers met sommelier Ylja Berends: “Tijdens mijn puberteit dronk ik het liefst zoete witte wijn met ijs”
In Smaakmakers zetten we mensen in de spotlights die hun leven laten leiden door smaak en die ons culinaire landschap mee vormgeven. Van lokale foodhelden tot creatieve geesten. We willen weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun mandje ligt. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Deze week is dat Ylja Berends, winnaar van de Michelin Sommelier Award 2025.
Ylja kreeg de sommeliersaward in haar thuisstad Maastricht. In haar restaurant WY, de intieme zaak die ze runt met chef Wouter Vroonen, voelt ze zich het best op de trap tussen open keuken en restaurant. Ze is opgeleid aan de Hotelschool en werkte eerder bij Ralf Berendsen.
Uitreiking Michelinsterren 2025: behoudt de Librije van Jonnie Boer drie sterren?
Haar wijnkaart is bewust gekozen, niet per se groot. Ze zoekt naar wijnen die haar zijn bijgebleven en het hele jaar werken aan tafel. Proeven staat voorop. Ze schenkt op gevoel, stemt af op gerecht, moment en gezelschap en houdt het betaalbaar en zonder poeha. Precies zoals wij het ook graag hebben.
We leren Yilja beter kennen in de ‘Smaakmakers’ van deze week!
Smaakmakers met Ylja Berends:
Dit is mijn lievelingswijnglas:
“Ik werk heel graag met Spiegelau Definition; dit hebben wij ook in het restaurant. Het is dun en elegant waardoor het heel fijn drinkt, maar wel handzaam om te poleren en mee te werken.”
Mijn favoriete groentesoort is:
“Spruitjes of spinazie, moeilijk kiezen.”
Deze les is me altijd bijgebleven:
“Ik heb op heel veel plekken heel veel mogen leren. Tijdens mijn tijd bij Ralf Berendsen** heb ik onwijs veel geleerd, wat ik nog steeds dagelijks gebruik. Dat blijft mij zeker bij. Maar ook in Duitsland bij Restaurant Überfahrt leerde ik iedere dag.”
Dit schenk ik het liefst voor vrienden:
“Dat is afhankelijk van de dag, het seizoen of het moment. Maar een goed glas champagne met vrienden is altijd top.”
In welk glas kun je het beste champagne serveren (coupe, flute of wijnglas)?
Mijn favoriete wijnstreek is:
“De Mosel, met de prachtige Rieslings die hier vandaan komen.”
Voor dit dessert kun je Ylja Berends wakker maken:
“Een dessert met pure chocolade. Al ben ik moeilijk wakker te krijgen als ik eenmaal slaap, haha.”
Dit staat er op mijn culinaire bucketlist:
“Terug naar Japan. Hier hebben Wouter en ik twee jaar geleden zoveel smaken ontdekt, producten gezien en geproefd dat ik heel graag terug zou willen.”
Dit is mijn laatste ontdekking:
“Weingut Weixelbaum uit Oostenrijk. En dan specifiek de ‘Anno Dazumal’-wijnen, echt fantastisch.”
Laatste land of stad waar ik qua eten en drinken écht van onder de indruk raakte:
“Antwerpen. Hier zijn wij omver geblazen door veel verschillende concepten, gerechten, styling en sfeer.”
Dit is mijn drinkmotto:
“Wijn is er om gedronken te worden. Dit staat ook in onze wijnkaart. Ik vind het belangrijk dat een wijn een goede of aantrekkelijke prijs heeft, zodat mooie wijnen voor iedereen toegankelijk zijn.”
Dit product heb ik altijd in huis:
“Koffie. Een dag zonder koffie is met mij niet leuk.”
Deze wijn moet je volgens mij ten minste één keer in je leven geprobeerd hebben:
“Een oude Riesling, bijvoorbeeld uit de Mosel. Om te ervaren wat rijping en tijd doet met wijn, en specifiek met Riesling.”
Dit dronk ik het liefst tijdens mijn puberteit:
“Ik ben ooit begonnen met zoete witte wijn met ijs, ja echt erg, maar dit was als puber wel wat er gedronken werd toen wij op stap gingen. Daarna is de verdieping in wijn en wijngebieden gekomen en begon ook het ontdekken en proeven.”
Dit drink ik het liefst na een drukke dag:
“Na een druk servies in het restaurant drink ik het liefst een ijskoud pils, het liefst uit de fles.”
Favoriete plek voor een romantische avond:
“Toch een goed restaurant.”
De favoriete wijnbar van Ylja Berends:
“In Maastricht is er net een nieuwe wijnbar geopend: Pas de L’O in de Rechtstraat, met een mooie wijnselectie en vooral ook toffe champagnes per glas, waaronder Henri Giraud. Dat vind ik top.”
Dit eet ik nooit meer:
“Oesters, helaas. Hier ben ik een keer ziek van geworden en sindsdien durf ik het niet meer. Echt jammer, want dit vond ik altijd heerlijk.”
Deze snack neem ik mee onderweg naar vakantie:
“Haha, uhm, dan toch een mexicano.”
Dit is mijn ultieme bestelling op een brakke dag:
“Dan begint het met een kop koffie en daarna iets van een tosti.”
Als ik dit voorgeschoteld krijg tijdens het personeelseten kun je me niet blijer maken:
“Een heerlijke pasta voor het servies gaat er altijd in.”
Beste maaltijd ooit at ik op deze plek:
“Het volledige menu bij Rutz, drie sterren in Berlijn, was van A tot Z af. Zowel de gerechten als het prestige wijnarrangement waren elke euro waard.”
Mijn favoriete snack is:
“Een mexicano.”
Mijn ideale ontbijt ziet er als volgt uit:
“Een kopje koffie, verder ontbijt ik niet veel. Horecaritme.”
Dit eet ik als ik ziek ben:
“Zo min mogelijk.”
Mijn lievelingssaus is:
“Beurre Blanc.”
Naar deze sommelier kijk ik op:
“Ik vond de wine pairing van Nancy Grossmann waanzinnig, dus tegen haar kijk ik zeker op. Vooral de keuze voor een zoete Auslese midden in het menu, gepaird met kalfszwezerik, blijft mij bij.”
De ultieme culinaire bestemming van Ylja Berends is:
“De pinchosbarren, in combinatie met alle sterrenzaken in San Sebastián.”
> Restaurant WY, Tongersestraat 23, 6211 LL Maastricht. Geopend van donderdag tot en met zondag tussen 15.00 uur – 00:00 uur
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2Fspiegelau-beste-wijnglazen.jpg)