Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 21 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Xiang ji pai: deze gefrituurde kipschnitzel uit Taiwan eet je op straat uit het vuistje

Voor wie dacht dat ‘ie alle versies van gefrituurde kip inmiddels wel kende: deze Taiwanese versie is nét even anders.

Fried chicken

Gefrituurde kip is overal geliefd. En da’s niet gek: wie houdt er niet van malse kip in een krokant jasje? Restaurants die zich specialiseren in gefrituurde kip zijn razend populair en bijna overal ter wereld vind je wel een versie van gefrituurde kip. De basis is misschien hetzelfde, de bereidingswijze verschilt nogal eens.

Zo marineer je voor echte Amerikaanse fried chicken de kip vaak eerst in yoghurt of karnemelk en haal je ‘m vervolgens door de bloem of zelfs cornflakes. Voor Japanse karaage gebruik je geen gewone bloem voor het krokante korstje, maar aardappelzetmeel, dat je al toevoegt aan de marinade van sojasaus, gember en knoflook.

xiang ji pai Taiwanese gefrituurde kipschnitzel
Unsplash

Xiang ji pai

Hier misschien nog wat minder bekend maar minstens net zo lekker, is Taiwanese xiang ji pai (spreek uit: shang-chi-pai), wat zoiets als ‘gefrituurde kipfilet’ of ‘fried chicken breast’ betekent. In Taiwan, maar ook in Maleisië is xiang ji pai een geliefde snack op night markets en treinstations.

Vlinderen

Wat deze versie van gefrituurde kip zo uniek maakt, is dat het geen kleine brokjes of stukken zijn, maar dat de hele filet – gevlinderd en voorzichtig platgeslagen – in één keer wordt gefrituurd. Xiang ji pai ziet er daardoor uit als een enorme schnitzel, en wordt ook weleens vertaald als ‘fried chicken steak’.

Smaakmakers

Voor dit gerecht wordt kipfilet gemarineerd in een mengsel van sojasaus, knoflook, suiker en rijstwijn. Soms worden er aan de marinade nog andere smaakmakers toegevoegd, zoals sesamolie of five spice-poeder. De gemarineerde kip wordt vervolgens door (zoete-)aardappelzetmeel gehaald, gefrituurd en rijkelijk bestrooid met een mengsel van zout, peper en chilipoeder. Je eet het met witte rijst, of – zoals op de night market – zo uit ‘t vuistje.

Zo maak je het

Zelf aan de slag? In dit filmpje laat Alyssa zien hoe je xiang ji pai from scratch maakt.

Meer over gefrituurde kip:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.