Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 26 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze distilleerderij maakt wodka van tulpenbollen (ja, echt!)

Een product op de markt zetten dat is gemaakt met de Hollandse tulp, dat was de missie van Joris Putman. Op 30-jarige leeftijd begon hij aan een project waarbij hij tulpenbollen gebruikt om wodka te maken. Vier jaar en 4 miljoen tulpenbollen later was er een nieuw product op de markt: een tulpenwodka gemaakt van slechts twee ingrediënten: tulpen en water.

Toen het idee eenmaal was geboren, was het proces binnen vijf minuten uitgetekend. Maar vervolgens moest het product gerealiseerd worden en daar ging wat meer tijd overheen.

Wodka van tulpen

Waar de droom voor een product met tulpen bij Putman vandaan kwam? De tulp is een product dat al jaren en jaren in zijn familie een rol speelt. In 1637 (ja, dit verhaal gaat way back) vond in Nederland de zogenaamde Tulpenmanie plaats: een periode waarin de prijzen van tulpenbollen eerst de pan uitrezen, maar vervolgens drastisch in elkaar stortte. Dit zorgde ervoor dat tulpenbollen op een chaotische manier werden ver- en gekocht.

De voorouders van Putman kochten tijdens de manie veel tulpenbollen en begonnen hun eigen tulpenvelden. Dit was het ontstaan van een jarenlange liefde voor tulpen in de familie. Een traditie die Putman graag voort wilde zetten op zijn eigen manier.

Celebrating Kingsday 2018 in the Netherlands today…woohoo!??? #kingsday #amsterdamparty #oranje #koningsdag #orange #happybirthday #willemalexander #dutchtulipvodka #amsterdam #cosmopolitan #dutch #tulips #oranjeboven #cocktails #lovingit #mixology #greatcreations #dutchdesign #proud #greatcreations #lotjefotografeert #welovetulips #vodka

88 Likes, 5 Comments – Dutch Tulip Vodka (@dutchtulipvodka) on Instagram: “Celebrating Kingsday 2018 in the Netherlands today…woohoo!??? #kingsday #amsterdamparty #oranje…”

Distilleren van de tulpen-wodka

De tulp heeft een sterke textuur, wat het proces van distilleren lastig maakt. Toen het distilleren eenmaal lukte, ging er nog twee jaar overheen om de smaak en fermentatie te verbeteren en verfijnen.

De wodka wordt drie keer gedistilleerd, maar het proces verloopt anders dan bij andere wodka’s. Dankzij een bijzonder systeem is het mogelijk om de smaken van de tulpen te vangen, die hij aan het eind van het proces toevoegt aan de wodka om deze de echte tulpen experience mee te geven.

Wodka zonder afval

Nog een leuk feitje: de wodka wordt over de hele lijn zero waste geproduceerd. Putman koopt de tulpenvollen in bij een lokale boer. Als de wodka is gedistilleerd, worden de overblijfselen van de geplette tulpen naar een melkveebedrijf gebracht, zodat de koeien ervan kunnen smullen – which they do!

Flesje kopen?

Een fles pure tulpen-wodka (die trouwens 350 bloembollen bevat) kost 295 euro. Iets te duur voor je? Er is ook een Premium variant voor 48 euro. De wodka bevat minder bollen (ongeveer 40) en alcohol van graan.

Dit maak je met wodka

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.