Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 3 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Waar komt de naam wentelteefje vandaan?

De naam ‘wentelteefje’ is voor velen nog eentje met een groot vraagteken. Waar komt de naam vandaan en hoe worden ze elders genoemd? Dít wil je weten over deze zoete lekkernij.

Het klinkt redelijk logisch. Het oud-Hollands(ch)e woord ‘wentelteefje’ valt wel degelijk te herleiden. ‘Wentel’ stamt namelijk af van het woord ‘wentelen’, omdraaien dus. ‘Teef’ is een woord dat men vroeger gebruikte als voorganger van het woord ‘gebak’. Ook zou je het woord als “wentel ‘m even” kunnen interpreteren. That makes sense! 

French Toast en Pain Perdu

In het Engels heten wentelteefjes ‘French Toast’. Over de oorsprong van deze benaming zijn verschillende verhalen te vinden. De meest verrassende is de bewering dat deze naam is toegewezen aan dit gerechtje omdat het woord ‘French’ ervoor zorgt dat het geheel een luxere uitstraling krijgt. Zo konden de chefs meer geld vragen voor het gerechtje, bizar!

French toast is zeker niet de Franse naam voor wentelteefjes. In Frankrijk noemen ze ze namelijk ‘Pain Perdu’. De letterlijke vertaling hiervan is ‘verloren brood’, oud brood dus. Dit linkt dan weer naar de ontdekking die de Romeinen ooit deden en het ‘verloren brood’ als smakelijk bezegelden. Zij zijn dan ook de scheppers van dit recept geweest.

Hoe je ze ook wilt noemen, deze zoete broodjes stonden al vaak op tafel bij de Culy-redactie. Probeer vooral eens een andere variant uit, je kunt ze volledig customizen naar jouw smaak. Maak ze dus niet alleen met (door)sneetjes brood, maar ook eens met brioche brood of donuts!

Recepten met wentelteefjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.