Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Chicken piccata: makkelijk, snel en superlekker

Chicken piccata – ook wel gespeld als picatta – is een Italiaans gerecht, waarbij piccata staat voor de bereidingswijze. Want een piccata bestaat altijd uit dungesneden vlees of vis die wordt gebakken en opgediend in een saus van citroen, boter en kappertjes.

Veal piccata of chicken piccata

De Italianen maken dit gerecht traditioneel met kalfsvlees, maar je kunt het ook met vis of kip doen. Vooral in Amerika is chicken piccata heel populair.

Wat je ook gebruikt: belangrijk is dat je het vlees (of de vis) zo plat mogelijk maakt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het tussen twee stukjes bakpapier plat te slaan met een vleeshamer. Maar een deegroller of pan werkt ook goed.

chicken piccata

Bak ze bruin

Nog zo’n onmisbare stap in het ingenieuze stappenplan richting chicken piccata is dat je het vlees door de bloem haalt (op smaak gebracht met een beetje zout) alvorens het te bakken in boter of olijfolie. Dan krijg je een mooi bruin laagje op het vlees. Bovendien zullen hierdoor wat stukjes achterblijven in de pan, die straks de basis gaan vormen voor een verdomd mooie saus.

Dus wacht even: een dun, plat stukje vlees, bloem… doet dat niet denken aan de alom bekende schnitzel? Dat klopt, maar de meeste schnitzels krijgen daarna nog een laagje ei en paneermeel. Bovendien worden sommige schnitzels gefrituurd, in plaats van gebakken.

Piccata heeft eigenlijk veel meer weg van scaloppine, want die heeft exact dezelfde bereidingswijze. Het verschil zit ‘m daar in de saus: bij scaloppine krijg je een saus op basis van tomaten en wijn.

Chicken Piccata

Citroen, kappertjes en boter

En over de saus gesproken: als het vlees voor je chicken piccata bruin is, haal je het uit de pan en blus je die af met citroensap en witte wijn. Voeg eventueel een uitje en knoflook toe en een handje kappertjes. Haal de pan van het vuur en roer er nog wat boter doorheen. Maak af met wat peterselie.

Serveer de chicken piccata met wat partjes citroen en rijst, polenta of pasta (zoals spaghetti of tagliatelle). Of doe zoals de Italianen: ná de pasta, als secondo. Maak er dan een bijgerecht bij in de vorm van groenten, of eventueel een salade.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.