Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 25 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Pizzoccheri: pasta mét aardappels & kaas (de koolhydraten-hemel)

Pizzoccheri klink misschien als een nieuw soort pizza, maar dat is het totaal niet. Al is het wel een gerecht uit hetzelfde land. Pizzoccheri is namelijk een typische pasta uit Noord-Italië, waar een heerlijk gerecht met dezelfde naam van gemaakt wordt. Een regelrecht succes als je vegetarisch eet én van koolhydraten houdt (en dat doen we toch stiekem allemaal?).

We kunnen pizzoccheri bijna de Italiaanse variant van de Hollandse stamppot noemen. Naast dat er een heerlijke pasta op je bord ligt, wordt die pasta namelijk ook eens gemengd met groenten, aardappels, boter en kaas. Het gerecht komt uit Noord-Italië, waar het vrijwel alleen bekend is in het Valtellina. En daar heeft ook nog eens elk dorpje een eigen recept.

Pizzoccheri

Wat is pizzoccheri?

Pizzoccheri is dus zowel een gerecht als een pastasoort. De pasta wordt gemaakt van 80% boekweitmeel en 20% tarwemeel. Het boekweitmeel zorgt ervoor dat de pasta een grijsbruine kleur krijgt. De dunne pasta (2 tot 3 cm dik) wordt in reepjes gesneden van 1 cm breed en 7 cm lang.

Je kunt pizzoccheri pasta over het algemeen niet in de Nederlandse supermarkten kopen, maar je kunt het wél zelf maken.

De ingrediënten voor pizzoccheri

Zo maak je zelf pizzoccheri

Als je kant en klare pizzoccheri pasta op de kop getikt hebt, dan kun je deze eerste stap overslaan. Wil je ook de pasta zelf maken? Meng dan 300 gram boekweitmeel met 100 gram tarwebloem, 250 ml water en een halve theelepel zout. Kneed dit goed door elkaar (met je handen natuurlijk, echt op z’n Italiaans) totdat je er een stevige bol van kunt maken. Deze wikkel je in een doek en laat je een half uur rusten in de koelkast.

Na dit half uur kan je de bol uitrollen en met een mes of pizzasnijder in repen van 7 x 1 cm. Laat de repen op je werkblad drogen totdat ze gemakkelijk loslaten.

Botersausje met knoflook en salie

Kook de pizzoccheri met kleine gekookte aardappelblokjes en gekookte groenten (traditioneel zijn dit savooiekool, snijbiet, witte kool en spinazie, maar variëren mag natuurlijk altijd!) aangevuld. Dit mengsel wordt meestal in een koekenpan opgebakken met lokale Italiaanse kaas en boter.

De pizzoccheri breng je op smaak door het te bakken in olie of boter, en af te maken met een botersausje gemaakt met knoflook, salie, peper en zout. Dit sausje voeg je op het allerlaatste moment toe aan je pasta – het liefste als ‘ie al op je bord ligt. Maar je gerecht helemaal af met nog een klein beetje kaas en peper.

Pizzoccheri pasta

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.