Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Dé saus op een broodje bacon (volgens de Britten): HP sauce

Het staat in elk Brits eetcafé op tafel: een flesje HP sauce. Te herkennen aan een babyblauw etiket. Geen Brit die is opgegroeid zonder de smaak van deze saus, die onmisbaar is in marinades voor vlees, op een broodje bacon én bij het beroemde English breakfast.

Brown sauce

Een flesje HP sauce bevat een dikke, bruine saus (vandaar dat HP sauce ook wel brown sauce wordt genoemd), met de consistentie van ketchup. Maar laten we eerst die prangende vraag op ieders lippen beantwoorden: waarom heet dit in vredesnaam HP sauce?

HP staat voor Houses of Parliament. De bedenker van de saus, Frederich Gibson Garton, gaf de saus die naam nadat hij ontdekte dat één van de restaurants in de parlementsgebouwen in Westminister (Londen) zijn saus aan het menu toevoegde.

Als je goed naar het flesje kijkt, zie je op het etiket een tekening van de Houses of Parliament, met daarnaast de Big Ben.

HP sauce
Bron: HP

HP sauce vs ketchup

We spreken anno 1896, want ja: deze saus is stokoud. Maar aan het recept is nog altijd niets veranderd. De basis is moutazijn, verder zitten er ook tomaten, melasse, tamarinde en dadels in. Deze smaakmakers zorgen samen voor een verslavende umami-cocktail.

Al jaren gaat HP sauce de strijd aan met ketchup als de nummer één saus op een broodje bacon. Want die andere populaire saus uit de Heinz-stal is minstens zo geliefd, zo niet geliefder. Toch is de bruine saus toch heel anders van smaak. Je eet ‘m bij gebakken eieren, bij een tosti, in een Engelse shepherd’s pie, bij aardappelen en bij stoofvlees. En vergeet je broodje bacon niet.

shepherds pie stock

HP sauce vervangen

In sommige recepten staat de saus op de ingrediëntenlijst. Kun je die zomaar vervangen, of moet je ‘m echt speciaal inslaan?

Een saus die qua smaak vergelijkbaar is, is Worcestershire. Maar HP is dikker, zoeter en wordt echt als bijgerecht beschouwd, in plaats van puur een smaakmaker. Bovendien is ‘ie in tegenstelling tot Worcestershire ook veilig voor vegans, want er zit geen ansjovis in.

Probeer ‘m eens en ontdek of het ook voor jou een klassieker gaat worden.

bacon sandwich

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.